Steun voor heffing op vliegtickets

Zeven op de tien Nederlanders vinden dat er een heffing op vliegtickets moet komen: naarmate men meer vliegt gaat de prijs van het ticket omhoog. Onder kiezers van alle politieke partijen – met uitzondering van Forum voor Democratie – is een meerderheid hier voor. Dit blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Milieudefensie.
15 juni 2020 | Peter Kanne & Wietse van Engeland

Zeven op de tien Nederlanders (69%) zijn het eens met de stelling “Er moet een heffing komen op vliegtickets (tickettaks): naarmate men meer vliegt gaat de prijs van het ticket omhoog.”

Met name kiezers van GroenLinks (91%), PvdA (84%), PvdD (80%), D66 (79%) en ChristenUnie (79%) vinden dit een goed idee, maar bij kiezers van alle partijen bestaat er veel steun voor.
Alleen onder FvD-kiezers kan deze maatregel niet op de steun van een meerderheid (46%) rekenen, al vormt het aandeel van de FvD-kiezers dat het met de stelling oneens is (29%) ook geen meerderheid.

Tekst loopt door onder figuur.

Figuur: In welke mate bent u het eens of oneens met deze uitspraak:
Er moet een heffing komen op vliegtickets (tickettaks): naarmate men meer vliegt gaat de prijs van het ticket omhoog.

Verantwoording

In opdracht van Milieudefensie voerde I&O Research een landelijk representatief onderzoek uit onder 1.700 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Het onderzoek vond plaats van vrijdag 5 tot dinsdagochtend 8 juni 2020. De resultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, opleiding, regio en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017. Het grootste deel van de deelnemers (1.644) is afkomstig uit het I&O Research Panel. Daarnaast vulden 56 Nederlanders de vragenlijst in via het panel van Panel Inzicht.

De vraag van Milieudefensie liep mee in het I&O Corona Continu Onderzoek. Ook een vraag voor een representatieve steekproef van Nederlanders? Aanmelden voor onze juli-peiling kan tot en met vrijdag 26 juni.

Bronvermelding

Het overnemen uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron duidelijk wordt vermeld.

Het volledige rapport

Download hier het rapport als PDF.

Vragen?

Voor vragen aan Milieudefensie kunt u contact opnemen met een persvoorlichter van Milieudefensie: Jasperine Schupp, 06 29593873 en/of Hille Takken, 06 12949030.
Voor meer informatie over het onderzoek, kunt u contact opnemen met, Peter Kanne 06 31943707 (I&O Research)

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Peter Kanne

Senior onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.