Stations aan de Heuvellandlijn het hoogst gewaardeerd

Nederlanders waren het afgelopen jaar over het algemeen ongeveer net zo tevreden over de stations als in 2021. Het gemiddelde rapportcijfer kwam uit op een 7,32, in 2021 was dat een 7,31. Dat blijkt uit de Stationsbelevingsmonitor 2022, een onafhankelijk onderzoek door I&O Research in opdracht van NS en ProRail onder 85.000 reizigers.
03 februari 2023 | Kees Jacobs & Bram Wolf | #mobiliteit #openbaar vervoer #perrons #reizigers
Stations aan de Heuvellandlijn het hoogst gewaardeerd

Het is het zevende jaar op rij dat de waardering voor de stations stijgt.

De stijging tussen 2021 en 2022 is een kleine, maar ten opzichte van 2017 is de waardering voor Nederlandse stations wel aanzienlijk toegenomen. In dat jaar gaf de treinreiziger een station gemiddeld een 7,03. NS en ProRail voeren dit onderzoek elk jaar uit om te weten hoe reizigers over de stations denken en te zien waar welke verbeteringen zijn door te voeren.

Stations die verbeterd worden stijgen vaak fors op de ranglijst. Zo is bijvoorbeeld de waardering voor station Driebergen-Zeist gestegen van een 5,2 in 2017 naar een 7,8 in 2022.

Station Klimmen-Ransdaal is het meest gewaardeerde station van Nederland in 2022. Ook een aantal andere stations aan de Heuvellandlijn wordt goed gewaardeerd.

Van de grotere stations waarderen reizigers Rotterdam Centraal het meest. Evenals in 2021 is de waardering voor dit station een 8,0.

Station Lage Zwaluwe werd als enige station in 2022 met een onvoldoende beoordeeld. Het is net als in 2019 het minst gewaardeerde station. Het station ligt geĆÆsoleerd en kent nauwelijks voorzieningen voor reizigers.

Het onderzoek heeft plaatsgevonden door in 2022 ieder kwartaal reizigers op stations te vragen naar hun mening over het station. De grotere stations van Nederland worden ieder kwartaal meegenomen in het onderzoek. De kleinere stations worden steekproefsgewijs geselecteerd.

Hier vindt u een overzicht van de best gewaardeerde stations van Nederland in 2022.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Kees Jacobs

Veldwerkcoƶrdinator

afbeelding

Bram Wolf

Onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.