Slotpeiling: VVD neemt leiding; PVV daalt
Optreden Rutte in Turkije-conflict helpt VVD aan de leiding
In de slotpeiling van I&O Research neemt de VVD de leiding en daalt de PVV. De VVD stijgt van 24 naar 27 zetels, de PVV daalt van 20 naar 16 zetels. GroenLinks (20), D66 (20) en CDA (19) vormen de subkopgroep. Voor deze zetelaantallen geldt een marge van plus of min twee zetels. De VVD zou op dit moment dus tussen de 25 en 29 zetels kunnen behalen. Al willen we ook benadrukken dat deze slotpeling geen exacte voorspelling is van de einduitslag.
Er is nog een dag te gaan, met een slotdebat en meerdere peilingen die gepubliceerd gaan worden. Deze zullen allemaal hun effect hebben.
Slotpeiling I&O Research 14 maart
Veel steun voor regering in Turks-Nederlands conflict
Het conflict tussen de Turkse en Nederlandse regering, de manier waarop de regering en in het bijzonder premier Mark Rutte hierin handelt, lijkt doorslaggevend te worden bij de Tweede Kamerverkiezingen. Bijna alle kiezers hebben iets meegekregen van dit conflict en degenen die zich ook inhoudelijk goed hebben geïnformeerd, stemmen nog vaker op de VVD dan gemiddeld.
Ruim acht op de tien kiezers vinden het terecht dat de Nederlandse regering de Turkse ministers niet heeft laten spreken in Nederland. Ruim negen op de tien vinden, net als het kabinet, dat de Nederlandse regering niet moet zwichten voor de Turkse dreiging met sancties. Met name VVD- en PVV-kiezers vinden dit, maar onder kiezers van alle partijen is er steun voor het optreden van Mark Rutte.
VVD-kiezers geven als reden dat ze het optreden van Rutte in dit conflict waarderen. Een VVD-kiezer motiveert zijn stem voor de VVD: “Werk, waarden, liberalisme en het optreden van Mark Rutte in het incident met Turkije”.
Uit de vraag wie het goed gedaan heeft in deze kwestie blijkt dat Mark Rutte zeer veel steun geniet: maar liefst 62 procent noemt Rutte als de politicus die wordt gewaardeerd in zijn het optreden rondom het Turks-Nederlandse conflict. Van de VVD-kiezers waardeert 91 procent Rutte, onder PVV-kiezers is dat 59 procent.
Ook Bert Koenders (27%) en Lodewijk Asscher (24%) krijgen hiervoor waardering. Voor de PvdA betaalt dit echter niet uit in zetelwinst, voor de VVD duidelijk wel.
Geert Wilders krijgt van 10 procent waardering. Van de PVV-kiezers noemt 64 procent Wilders, onder de overige kiezers komt dit niet boven de 10 procent, met uitzondering van de aanhang van FvD, VNL en 50 Plus.
Aanhang DENK en Turks-Nederlandse kiezers denken diametraal anders
Turks-Nederlandse kiezers en kiezers van DENK staan diametraal anders in deze kwestie.
Van hen is niemand het eens met de stelling Het is terecht dat de Nederlandse regering de Turkse ministers niet heeft laten spreken in Nederland.
Zij zijn het wel eens met de stelling De Nederlandse regering had, in plaats van de Turkse ministers weg te sturen, het beter op een diplomatieke manier kunnen oplossen.
Onderzoeksverantwoording
Dit blijkt uit landelijk representatief onderzoek van I&O Research onder 3.700 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Het onderzoek werd uitgevoerd van donderdag 9 t/m maandagochtend 13 maart 2017 (n= 2.972) en werd daarna aangevuld met een slotpeiling die liep van maandagmiddag 13 t/m dinsdagochtend 14 maart 2017.
Vanaf maandagmiddag zijn 2.248 respondenten bevraagd, waarvan een groot deel ook in de peiling van donderdag t/m maandag zat. In deze laatste meting (van maandag op dinsdag) zaten n=60 Turks-Nederlandse kiezers.
Peter Kanne
Senior onderzoeksadviseur