Slotpeiling Ipsos I&O Europese verkiezingen: PVV en GL-PvdA nog steeds gelijk aan kop
Dit is de slotpeiling van Ipsos I&O voor de Europese Parlementsverkiezingen 2024, die wordt uitgevoerd in opdracht van EenVandaag op het Ipsos-panel. Het veldwerk is gestart op maandagochtend 3 juni en eindigde woensdagochtend op 5 juni, om 09:00 uur. Uit deze slotpeiling blijkt dat PVV of GroenLinks-PvdA de grootste Nederlandse partij zou kunnen worden in het Europees Parlement, als er vandaag verkiezingen zouden zijn.
Net als in de EP-peiling van eind mei komt GroenLinks-PvdA in deze peiling op 8 zetels uit, waarmee ze één zetel minder zouden behalen dan bij de Europese Parlementsverkiezingen in 2019. Toen deden de partijen nog afzonderlijk van elkaar mee aan de EP-verkiezingen. Ook de PVV komt deze peiling uit op 8 zetels en blijft stabiel ten opzichte van de vorige peiling (9 zetels). Daarmee zou de partij 7 zetels winnen ten opzichte van de Europese Parlementsverkiezingen in 2019*. De statistische marge per partij bedraagt plus of min 1 zetel, maar ook de opkomst kan deze verhoudingen nog veranderen.
Veel partijen in de buurt van een zetel
Voor zeven partijen (PvdD, SP, Volt, BBB, FvD, CU en SGP) gaat het erom spannen of ze de kiesdrempel van 3,22 procent halen. In deze peiling redden PvdD, SP, Volt en BBB het net terwijl FvD, CU en SGP onder de drempel zitten. Voor al van deze partijen geldt dat ze uiteindelijk nul, één of zelfs twee zetels kunnen halen. Dit hangt af van in hoeverre deze partijen erin slagen hun kiezers te mobiliseren.
Opkomst van groot belang
De opkomst is een belangrijke factor bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. Bij de vorige verkiezingen voor het Europees Parlement in 2019 ging 42 procent van de Nederlanders naar de stembus.
Wanneer de opkomst hoger is dan verwacht, dan kan dit gunstig uitpakken voor de PVV. Bij een opkomst van +/- 50% komt de partij in onze peiling namelijk uit op 9 zetels. Dit zou nadelig kunnen zijn voor GroenLinks-PvdA; bij een hogere opkomst zouden zij in onze peiling uitkomen op 7 zetels.
* De PVV behaalde bij de EP-verkiezingen van 2019 initieel geen zetels. Pas na de Brexit kreeg de partij 1 zetel toebedeeld. Marcel de Graaff zat namens de PVV in het Europees Parlement, maar stapte in januari 2022 over naar FvD.
Politieke Barometer
De Politieke Barometer wordt uitgevoerd door Ipsos I&O voor EenVandaag. Deze peiling is uitgevoerd door Ipsos I&O in het Ipsos-panel. Sinds januari dit jaar zijn Ipsos Nederland en I&O Research één bedrijf. Voorlopig blijven er nog twee zetelpeilingen: één uitgevoerd in het Ipsos-panel, en één uitgevoerd in het I&O Research Panel.
Onze cijfers worden ook gepubliceerd door EenVandaag in De Peiling op https://eenvandaag.avrotros.nl/peilingtrends/.
Voor meer resultaten uit ons aanvullend onderzoek kun je ons op X (voorheen Twitter) volgen via www.twitter.com/Politieke_B.
Deze Ipsos Politieke Barometer is gebaseerd op online onderzoek onder een representatieve steekproef van 2.030 stemgerechtigde Nederlanders. De gegevens zijn verzameld van maandag 3 juni t/m woensdag 5 juni 2024 in het Ipsos-panel.
Verantwoording Peiling Europees Parlement
Voor de peilingen voor het Europees Parlement gebruiken we min of meer dezelfde methodologie als voor reguliere metingen van de Politieke Barometer. Dat betekent dat de steekproef representatief is voor de gehele Nederlandse stemgerechtigde bevolking op de kenmerken leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, regio, werkzaamheid en vorig stemgedrag (stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen 2023).
Bij de peiling voor het Europees Parlement vragen we kiezers wat ze zouden stemmen als er vandaag verkiezingen zouden zijn voor het Europees Parlement. Deze resultaten rekenen we dan door naar een zetelverdeling.
Effecten van de opkomst
De opkomst bij verkiezingen voor het Europees Parlement is in Nederland traditioneel veel lager dan bij Tweede Kamerverkiezingen. In 2019 was de opkomst bij de Europese Parlementsverkiezingen bijvoorbeeld 42%. Die lage opkomst heeft effect op de uitslag. Partijen die erin slagen hun achterban te mobiliseren kunnen ten opzichte van partijen die daar minder goed in slagen een goede uitslag realiseren. De lage opkomst brengt ook extra onzekerheid met zich mee met betrekking tot onze peiling. We vragen kiezers in ons onderzoek naar opkomstintentie en nemen dat cijfer mee in de peiling. Maar we weten uit eerder onderzoek dat het om meerdere redenen lastig is om opkomst goed in te schatten, bijvoorbeeld omdat respondenten geneigd zijn te zeggen dat ze gaan stemmen terwijl ze in werkelijkheid besluiten dat niet te doen.
Hoe nauwkeurig zijn de cijfers?
De zetels in deze peiling zijn gebaseerd op een steekproef, waardoor we rekening moeten houden met statistische marges. De statistische marge rond de zetels per partij bedraagt + of – 1 zetel. Het effect van restzetels in een versplinterd politiek landschap vergroot de onzekerheid bij het vertalen van de percentages naar een zetelverdeling.
Een peiling is geen voorspelling!
De politieke verhoudingen die deze peiling laat zien zijn gebaseerd op de huidige partijvoorkeur van kiezers. De peiling laat daarmee de stand van zaken op het moment van meten zien. Het is geen voorspelling van de verkiezingsuitslag. We weten uit eerder onderzoek dat veel kiezers vaak nog twijfelen tot op het laatste moment twijfelen tussen partijen. Dit is goed te zien wanneer we naar de stemzekerheid van kiezers kijken. Bij onze vorige peiling, die liep van 24 tot en met 27 mei, zei de helft van de mensen die ‘zeker’ of ‘waarschijnlijk’ gaan stemmen bij de verkiezingen, dat ze al een sterke voorkeur hebben voor een partij. De andere helft twijfelde toen nog, in meer of mindere mate, tussen verschillende partijen.
Er kan dus nog van alles gebeuren tussen het moment waarop deze peiling is uitgevoerd en het moment van stemmen. Op woensdagavond 5 juni is er nog een slotdebat. De media berichten ook nog over de laatste campagneactiviteiten van politieke partijen. Dit kan impact hebben op de vraag of – en op welke partij – kiezers zullen stemmen.
This poll is based on an online study among a representative random sample of 2,030 Dutch people entitled to vote. The data was collected from Monday, June 3 up to and including Wednesday, June 5, 2024.
How accurate are the figures?
Because the numbers of seats we publish are based on random samples, statistical margins should be taken into account accordingly. Given the size of the samples used in the separate polls, the average margins are +/- 1 seat per party.
Sander Nieuwkerk
Onderzoeksmanager
Sjoerd van Heck
Onderzoeksadviseur