Schade door alcoholgebruik nog altijd onderschat

In opdracht van het Trimbos-instituut voerde I&O Research de dataverzameling uit voor de Kennismonitor Alcohol 2022. Dit onderzoek naar het bewustzijn over alcoholschade bij volwassenen is voor de tweede keer in Nederland uitgevoerd.
03 februari 2023 | Anne Groot & Robbert Zandvliet | #gezondheid #zorg
<strong>Schade door alcoholgebruik nog altijd onderschat</strong>

De Kennismonitor Alcohol richt zich onder andere op de kennis over persoonlijke en maatschappelijke gevolgen van alcoholgebruik. Ook wordt gekeken naar de motivatie en de intentie om te stoppen/minderen met alcoholgebruik. Voor de monitor werd in 2022 voor de tweede keer een meting uitgevoerd; een eerdere meting vond plaats in 2020. Aan het onderzoek in 2022 deden 5.901 deelnemers uit het I&O Research Panel mee.

De resultaten zoals die door het Trimbos-instituut zijn gepubliceerd laten onder meer zien dat slechts vier op de tien Nederlanders (37%) weten dat (overmatig) alcoholgebruik het risico op kanker vergroot. Ook weten veel mensen niet dat er maatschappelijke kosten van alcohol zijn voor de zorg, het onderwijs, politie en justitie en werkgevers. Positief is dat vrijwel alle volwassenen weten dat alcoholgebruik schadelijk is voor de hersenontwikkeling van jongeren. Toch denken vier op de tien ouders onterecht dat hun kind beter met alcohol leert omgaan, als je ze thuis laat wennen aan alcohol.

Uitgebreide berichtgeving over dit onderzoek, waaronder een factsheet met de resultaten en verantwoording, is te vinden op de website van het Trimbos-instituut, via deze link .

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Robbert Zandvliet

Senior onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.