Ruime meerderheid vindt dat Nederland moet stoppen met aardgaswinning in Groningen

Bijna drie kwart van de Nederlanders (73 procent) vindt dat de regering moet stoppen met de aardgaswinning in Groningen. Een derde (33 procent) vindt dat dat met de hoogste prioriteit moet gebeuren. N
13 oktober 2016 | Peter Kanne &

Niet-Groningers solidair met Groningers, maar zij geven stoppen met boren minder prioriteit

Bijna drie kwart van de Nederlanders (73 procent) vindt dat de regering moet stoppen met de aardgaswinning in Groningen. Een derde (33 procent) vindt dat dat met de hoogste prioriteit moet gebeuren. Na het lezen van informatie over de kosten en baten van aardgaswinning in Groningen is het deel van de Nederlanders dat tegen aardgaswinning is, gestegen van 73 naar 85 procent. Het deel dat voor de aardgaswinning is, is dan gehalveerd van 20 procent naar 11 procent. Dit blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Milieudefensie.

Er is draagvlak voor het stoppen van de aardgaswinning in zowel Groningen als daarbuiten. Respectievelijk 90 en 85 procent vindt dat de regering dit moet aanpakken. Het grootste deel van de Groningers vindt dat dit met de hoogste prioriteit moet gebeuren (56 procent), terwijl het grootste deel van de overige Nederlanders vindt dat het wel moet worden aangepakt, maar niet met de hoogste prioriteit (48 procent).

Kiezers van alle partijen vinden dat er gestopt moet worden met de gaswinning, maar vooral GroenLinks- en SP-stemmers zijn van mening dat dit moet gebeuren. Onder VVD- en CDA-stemmers is een substantiële minderheid (32 en 24 procent) van mening dat het winnen van gas mag doorgaan.

Recente maatregelen kabinet Rutte gaan Nederlanders niet ver genoeg

Het kabinet heeft op 24 juni 2016 besloten om de gaskraan verder dicht te draaien, van 27 naar 24 miljard kubieke meter per jaar. Bijna zes op de tien Nederlanders (57 procent) vinden deze vermindering van gaswinning onvoldoende. Van de Groningers vindt 74 procent dat deze maatregel niet ver genoeg gaat.

Stoppen met gasboringen: vooral vanwege de aardbevingen

Als belangrijkste reden om te stoppen met de aardgaswinning wordt door zowel Groningers (81 procent) als niet-Groningers (72 procent) de vermindering van de kans op aardbevingen genoemd. Daarnaast noemt 40 procent van de niet-Groningers het stoppen van CO2-uitstoot als belangrijke reden, terwijl deze reden door 21 procent van de Groningers wordt genoemd.

Kosten versus baten

Bijna zes op de tien Nederlanders (56 procent) vinden dat aardgas nog lang nodig is om te helpen bij de overgang naar duurzame energie. De helft is van mening dat er voldoende alternatieven voor aardgas zijn. Zes op de tien Nederlanders (61 procent) vinden dat de economische opbrengsten minder belangrijk zijn dan de overlast en schade van de aardbevingen in Groningen.

Alternatieven voor aardgas

Van de mogelijke alternatieven voor aardgas is men het meest positief over het zoveel mogelijk duurzaam opwekken van elektriciteit (88 procent vindt het een goed idee), gevolgd door het goed isoleren van huizen en kantoren (71 procent). Als derde vinden Nederlanders gedragsverandering een goed alternatief (66 procent).

Verantwoording

I&O Research voerde van 28 juni tot 10 juli 2016 een online onderzoek uit naar de kennis en houding van Nederlanders over gaswinning en gasgebruik. De respondenten zijn geselecteerd uit het I&O Research Panel en PanelClix. In totaal hebben in deze periode 1.500 Nederlanders deelgenomen aan het onderzoek, waarvan 379 Groningers. De deelnemers zijn uitgenodigd met de volgende uitnodigingstekst: “Deze peiling gaat over energiewinning en het klimaat.” De respondenten is niet verteld wie de opdrachtgever was. 
De resultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd (18+), opleidingsniveau en inwonertal op provincieniveau.

van 28 juni tot 10 juli 2016 een online onderzoek uit naar de kennis en houding van Nederlanders over gaswinning en gasgebruik. De respondenten zijn geselecteerd uit het I&O Research Panel en PanelClix. In totaal hebben in deze periode 1.500 Nederlanders deelgenomen aan het onderzoek, waarvan 379 Groningers. De deelnemers zijn uitgenodigd met de volgende uitnodigingstekst: “Deze peiling gaat over energiewinning en het klimaat.” De respondenten is niet verteld wie de opdrachtgever was. 
De resultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd (18+), opleidingsniveau en inwonertal op provincieniveau.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Peter Kanne

Senior onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.