Ruim 30.000 enquêtes voor ‘thermometer Rotterdam’

De gemeente Rotterdam heeft de resultaten gepubliceerd van Wijkprofiel 2020. I&O Research was verantwoordelijk voor de grootschalige dataverzameling.
12 maart 2020 | Kimberly Farzan & Michael Brandt
Ruim 30.000 enquêtes voor ‘thermometer Rotterdam’

De gemeente Rotterdam heeft de resultaten gepubliceerd van Wijkprofiel 2020. De resultaten geven inzicht in de sociale en fysieke kenmerken en de veiligheid in de wijken. I&O Research was verantwoordelijk voor de grootschalige dataverzameling.

Cijfers én beleving

Het Wijkprofiel van de gemeente Rotterdam is een in 2014 gelanceerd monitorinstrument, waarmee feitelijke cijfers én de door inwoners beleefde situatie in de Rotterdamse wijken gecombineerd in kaart worden gebracht. Voor inzicht in de beleving van Rotterdammers wordt in de enquêtes onder andere gevraagd naar de veiligheid en leefbaarheid in de woonbuurt, en sociale omstandigheden.

Benaderingsstrategie

De cijfers in het Wijkprofiel 2020 zijn onder meer gebaseerd op het Wijkonderzoek 2019 en de Veiligheidsmonitor 2019. Voor die projecten heeft I&O Research dezelfde veldwerkstrategie toegepast. Rotterdammers zijn per brief uitgenodigd om online deel te nemen aan het onderzoek. Voor mensen die niet over internet beschikken of de vragenlijst liever schriftelijk invullen was er de mogelijkheid om een schriftelijke vragenlijst op te vragen. Vervolgens zijn er herinneringsbrieven verstuurd. Aanvullend is ook telefonisch contact gezocht met degenen die nog niet hadden gereageerd. Tot slot zijn veldwerkers van I&O Research in specifieke wijken op pad geweest om inwoners ook nog persoonlijk (aan de deur) te motiveren om deel te nemen. Bij alle vormen van dataverzameling (online, schriftelijk, telefonisch) was het mogelijk om deel te nemen in een vreemde taal. Hiermee konden ook Rotterdammers die de Nederlandse taal niet (voldoende) beheersen worden bereikt.

Verantwoording

In 2019 hebben in totaal 31.674 Rotterdammers meegedaan aan het onderzoek. De veldwerkperiode liep van medio maart tot eind oktober 2019, met een onderbreking in de zomervakantie.

Voor meer informatie en de resultaten van het Wijkprofiel kunt u terecht op de website: https://wijkprofiel.rotterdam.nl/nl/2020/rotterdam/

DROTWIJK19

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Kimberly Farzan

Senior onderzoeker

afbeelding

Michael Brandt

Senior onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.