Reizigers tevredener over treinstations

De Nederlandse treinreiziger is steeds tevredener over de treinstations. Dat blijkt uit de Stationsbelevingsmonitor 2019.
21 februari 2020 | Charlotte Veenvliet & Kees Jacobs | #perrons #reizigers #tevredenheid
Reizigers tevredener over treinstations

Van Breda tot Boskoop en van Winschoten tot Wijchen, Nederland is steeds tevredener over de treinstations. Dat blijkt uit de Stationsbelevingsmonitor 2019. De Stationsbelevingsmonitor is een onafhankelijk onderzoek dat sinds 2013 door I&O Research wordt uitgevoerd, in opdracht van ProRail en NS. In 2019 werd 150.000 reizigers gevraagd wat zij van hun station vonden.

Klimmen-Ransdaal hoogst gewaardeerd

Het populairste station van Nederland is het Limburgse Klimmen-Ransdaal. 97 procent van de reizigers is tevreden over dit authentieke station, een rijksmonument uit 1913. Het Brabantse station Lage Zwaluwe is met 27 procent het minst populair, mede door de afstand van het station tot het dorp en de ligging naast de snelweg. Het nieuwe station Lansingerland-Zoetermeer krijgt in het eerste jaar van zijn bestaan van 89 procent van de reizigers een 7 of hoger.

Uit de cijfers blijkt verder dat kleine stations hoog gewaardeerd worden door reizigers. Zo krijgen de stations Mantgum (Friesland) en Houthem-St. Gerlach in Limburg van 93 procent van de reizigers een 7. De meest gewaardeerde centraal stations zijn Arnhem Centraal en Rotterdam Centraal (93 procent). Utrecht Centraal krijgt van 90 procent van de mensen een 7 of hoger, Leiden Centraal en Amsterdam Centraal volgen met een hoge waardering van 87 procent van de mensen.

Delft grootste stijger

De grootste stijger in de afgelopen jaren was het nieuwe station Delft, dat in 2015 de deuren opende. Het percentage tevreden reizigers ging omhoog van 40 procent in 2014 naar 92 procent in 2019. De NS ziet vaker de waardering bij nieuwe stations stijgen.

De hele lijst zien?

Bekijk hier de lijst met alle Nederlandse stations van de Stationsbelevingsmonitor 2019.

Meer lezen?

Lees hier de berichtgeving over de Stationsbelevingsmonitor op AD.nl, NOS.nl en NU.nl. Of neem contact op met onze experts.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Kees Jacobs

Veldwerkcoördinator

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.