Reizigers over het algemeen tevreden over kwaliteit OV-knooppunten MRDH

Reizigers zijn over het algemeen tevreden over de kwaliteit van OV-knooppunten van de MRDH. Dit blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd door I&O Research op 25 OV-knooppunten.
18 februari 2021 | Charlotte Veenvliet | #bereikbaarheid #mobiliteit #openbaar vervoer #reizigers #tevredenheid
Reizigers over het algemeen tevreden over kwaliteit  OV-knooppunten MRDH

OV-knooppunten vormen een essentieel onderdeel voor gedegen ketenmobiliteit, ofwel het prettig en gemakkelijk overstappen in het openbaar vervoer. In opdracht van Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) voerde I&O Research in september 2020 een onderzoek uit naar de kwaliteitsbeleving van reizigers van 25 openbaar vervoer knooppunten. De doelpopulatie bestond uit reizigers die hun oordeel konden geven over het desbetreffende knooppunt. Het ging hierbij uitsluitend om het knooppunt zelf en niet over de relatie van het knooppunt met de omgeving (routes eromheen etc.). Het uitgevoerde onderzoek vormt een bouwsteen voor verbeterplannen voor deze knooppunten.

Reizigers over het algemeen tevreden over de knooppunten

Het gemiddelde rapportcijfer voor het algemene oordeel over de 25 OV-knooppunten is een 7,2. De knooppunten Steekdijkpolder (7,9) en Vlaardingen Oost (7,6) kregen de hoogste algemene waardering. Hoek van Holland Haven en Maashaven sloten de rij.

Bereikbaarheid wordt op vrijwel elk knooppunt het hoogst beoordeeld

Van de verschillende kwaliteitsaspecten werd op vrijwel elk knooppunt “Bereikbaarheid” het hoogst beoordeeld en “Uitstraling” het laagst.

Op de OV-knooppunten Steendijkpolder en Vlaardingen Oost scoorden de kwaliteitsaspecten “Bereikbaarheid” en “Overzicht” het hoogst. Reizigers op de laagste beoordeelde knooppunten Hoek van Holland Haven en Maashaven beoordeelden op beide OV-knooppunten het kwaliteitsaspect “Uitstraling” met een onvoldoende, respectievelijk een 5,7 (Hoek van Holland Haven) en een 5,4 (Maashaven). Bij Hoek van Holland wordt er echter momenteel gebouwd aan het nieuwe station en wordt er dus een nieuwe situatie gerealiseerd. Dat het verbeteren van een station kan lonen blijkt bij station Alexander. Na de verbouwing scoorde het opgeknapte station met een 8,3 op het kwaliteitsaspect ‘Bereikbaarheid’ hoger dan het gemiddelde.

Verantwoording

Dit onderzoek richtte zich op 25 knooppunten van de MRDH. De doelpopulatie bestaat uit reizigers die daadwerkelijk gebruik maken van het knooppunt. Het veldwerk is uitgevoerd in september 2020.

Het veldwerk vond coronaproof plaats op dinsdagen en donderdagen tussen 7.00 en 19.00 uur op het perron of de halte van het knooppunt (zodat we zeker wisten dat het om reizigers ging die daadwerkelijk gebruik maakten van het knooppunt en een oordeel konden geven). Vanwege corona mocht de reiziger de pen houden. Zodra een reiziger geen tijd of zin had om de vragenlijst ter plekke in te vullen kreeg de reiziger een kaartje mee van de enquêteur waar een link naar de online vragenlijst op staat. De reiziger kon hiermee de vragenlijst op een zelfgekozen tijdstip invullen. Aan het onderzoek hebben 3.428 respondenten deelgenomen (3.074 respondenten ter plekke en 354 respondenten online).

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.