Recreatievaarders ergeren zich aan andere recreatievaarders

Acht op de tien Nederlandse recreatievaarders zijn zeer tevreden over het beheer van de vaarwegen door Rijkswaterstaat en de provincies. Niet over alles zijn ze tevreden. De helft van hen ergert zich aan het gedrag van andere recreatievaarders en het gebrek aan handhaving op de vaarwegen.
30 mei 2023 | Bram Wolf & Stan Groenhuis
Recreatievaarders ergeren zich aan andere recreatievaarders

Nederland is een land van water. Daar wordt veel gebruik van gemaakt door zowel beroeps- als recreatievaarders. Maar hoe tevreden is de recreatievaarder nu eigenlijk over de vaarwegen? I&O Research onderzocht het in opdracht van de gezamenlijke vaarwegbeheerders (Platform WOW, Rijkswaterstaat).  

Tevreden

Hoewel de tevredenheid over de Rijks- en provinciale vaarwegen iets gedaald is ten opzichte van 2019 zijn acht op de tien recreatievaarders zeer tevreden over de vaarwegen. Het meest tevreden zijn de recreatievaarders over de inrichting van de vaarweg en over de beschikbaarheid van de vaarweg.

Ontevreden

Over het gedrag van andere vaarweggebruikers is de helft van de recreatievaarders niet tevreden. Zo ervaren recreatievaarders een onveilig gevoel door beroepsvaarders die dichtbij varen. Ook de drukte en waterrecreanten die per jetski, speed- of zeilboot op hoge snelheid voorbij varen geven een onveilig gevoel.

Oplossingen

Recreatievaarders zien daarom ook liever meer handhaving op de vaarwegen. Ook zou er meer aandacht en uitleg van vaarregels moeten zijn voor recreatief gebruik van de vaarwegen. Over hoe dit bereikt moet worden verschillen de meningen. Communicatiecampagnes of het verplicht stellen van een vaarbewijs worden als voorbeelden genoemd.

Links

  • Het volledige rapport is hier te downloaden.
  • Lees hier het bericht op NOS.nl.


Verantwoording

In opdracht van de gezamenlijke vaarwegbeheerders (Platform Water ontmoet Water, Rijkswaterstaat) voerde I&O Research een belevingsonderzoek onder recreatievaarders voor rijks- en provinciale vaarwegen uit. Recreatievaarders namen in de periode juli tot en met september 2022deel aan het onderzoek via een online vragenlijst. In totaal deden 1.959 recreatievaarders mee.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Bram Wolf

Onderzoeksadviseur

afbeelding

Stan Groenhuis

Onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.