Op de woningmarkt is de solidariteit van mensen vaak begrensd
Focusgroepen door heel Nederland
Voor het onderzoek kregen wij de opdracht om met focusgroepen meer inzicht te geven in hoe burgers aankijken tegen ongelijkheden op het gebied van wonen. Wij onderzochten de mate van (her)verdeling die zij aanvaardbaar vinden om ongelijkheden te verkleinen en de rollen die eigenbelang en groepsbelang spelen in de afwegingen die mensen maken. We organiseerden 10 focusgroepen door heel Nederland met in totaal 59 respondenten. De respondenten zijn geworven uit het I&O Research Panel. Het ging om de volgende groepen:
- mensen met (of zoekende naar) een koopwoning (Almere en regio Weert);
- mensen in (of zoekende naar) een sociale huurwoning (Rotterdam en regio Assen);
- mensen in (of zoekende naar) een vrije sector huurwoning (Eindhoven en regio Deventer);
- ouders van startende kinderen (Amsterdam);
- spoedzoekers (Utrecht);
- jonge starters (Utrecht en regio Alkmaar)
Rijke opbrengsten door kwalitatieve onderzoekstechnieken Tijdens de focusgroepen maakten we gebruik van verschillende gesprekstechnieken en creatieve werkvormen. Hiermee spreken we andere delen van de hersenen aan, waardoor de respondenten in het gesprek reageren vanuit een diepere gevoelslaag.
Zo werkten we met associatiekaarten. Dit maakte duidelijk welke eerste ideeën, gedachten en gevoelens burgers ervaren als zij spreken over de woningmarkt. Ook zetten we zogenoemde narratieven in (beeldende omschrijvingen van mensen en situaties) om de deelnemers te laten reflecteren op ongelijkheden en mogelijke oplossingen. De combinatie van werkvormen zorgde voor een rijke opbrengst aan attitudes en oplossingsrichtingen. Met behulp van kwalitatieve analysetechnieken hebben we gevalideerde input geleverd op basis waarvan het SCP, in combinatie met de uitkomsten van andere deelonderzoeken, de solidariteit in wonen in beeld bracht.
Klik hier voor de volledige rapportage van SCP.
Ronnie Maathuis
Senior onderzoeker
Ester Hilhorst
Onderzoeksadviseur