Oorlogsvluchtelingen welkom, economische vluchtelingen niet

Bijna de helft van de Nederlanders (45%) wil dat Nederland minder vluchtelingen opneemt dan het nu al doet, slechts een kwart wil dat Nederland meer vluchtelingen toelaat.
15 augustus 2015 | Peter Kanne

Onderzoek I&O Research voor reeks ‘Fort Europa’ van de Volkskrant

Bijna de helft van de Nederlanders (45%) wil dat Nederland minder vluchtelingen opneemt dan het nu al doet, slechts een kwart wil dat Nederland meer vluchtelingen toelaat. Nog eens een kwart wil het laten zoals het nu is en 8% weet het niet. Dit blijkt als de vraag ‘Moeten er in Nederland wat u betreft meer, even veel of minder vluchtelingen worden toegelaten?’ zonder informatie wordt voorgelegd.

Er zijn zeer grote verschillen naar politieke voorkeur: van de aanhangers van de PVV wil bijna niemand dat er meer vluchtelingen worden toegelaten, van de GroenLinks-kiezers wil twee derde een ruimhartig toelatingsbeleid.

Het maakt voor Nederlanders veel uit wat de reden is om het eigen land te ontvluchten: voor oorlogsvluchtelingen is men relatief gastvrij, voor economische vluchtelingen is dat veel minder het geval. Nederlanders willen vooral minder economische vluchtelingen opnemen: driekwart wil dat er minder mensen naar Nederland komen die de armoede in hun eigen land ontvluchten en hun geluk hier willen beproeven. Kiezers van alle partijen willen per saldo minder economische vluchtelingen. Oorlogsvluchtelingen daarentegen – mensen op de vlucht voor oorlog of onderdrukking in hun land – zijn (per saldo) wel welkom (42% meer, 26% minder). Alleen kiezers van PVV en
50Plus zien ook dit – per saldo – niet zitten, kiezers van de andere partijen zijn hier gastvrijer.

Dit blijkt uit onderzoek van I&O Research voor de Volkskrant. De Volkskrant besteedt van 3 tot en met 15 augustus 2015 – onder de titel ‘Fort Europa’ – speciale aandacht aan de vluchtelingencrisis in Europa. Het onderzoek werd uitgevoerd van 6 tot en met 9 augustus 2015. In deze periode werkten 2.084 Nederlanders (18+) mee aan het onderzoek. Het I&O Research Panel vormde de steekproefbasis.

Klik hier voor het artikel in de Volkskrant.

Bij het overnemen van resultaten uit dit bericht altijd de bron I&O Research noemen.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Peter Kanne

Senior onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.