Online bestellers zelf nog beperkt mobiel
Van early adopters kopgroep naar mainstream
Het via internet kopen van artikelen is lange tijd als vernieuwende trend beschouwd. Maar online winkelen is nu een niet meer weg te denken, geïntegreerd onderdeel van het ‘winkellandschap’. Consumenten die niet via internet kopen, vormen met 11 procent een duidelijke minderheid. Dat betekent geenszins dat het online winkelen zich niet meer ontwikkeld. De beweging zit hem met name in diverse technologische en distributieve ontwikkelingen en toepassingen. Toch geldt ook voor het webwinkelen dat de meerderheid van de Nederlandse consumenten zich een ‘nieuwe’ standaard eigen heeft gemaakt ten aanzien van online winkelen en daar ook niet zomaar weer van af stapt. Nieuwe toepassingsmogelijkheden worden niet zondermeer door de massa geadopteerd.
Meeste aankopen via de PC
Een voorbeeld hiervan is het mobiel bestellen, al dan niet via het scannen van qr-codes. Uit online panelonderzoek van I&O Research blijkt dat 89 procent ‘ouderwets’ online aankopen pleegt via de pc. Daarnaast gebruikt 10 procent de tablet voor het webwinkelen. Eén procent heeft de laatste online aankoop via de smartphone besteld. Deze uitkomsten sluiten aan bij recent gepubliceerde cijfers van de belangenvereniging voor webwinkels Thuiswinkel.org: 12 procent van alle online bestellingen worden met een mobiel apparaat gekocht. Klik hier voor figuur.
Meest gekozen voor bezorgen, maar meer afhaalmogelijkheden welkom
Momenteel investeren diverse partijen in het verbeteren en uitbreiden van afhaalmo-gelijkheden voor online gekochte artikelen. Het onderzoek van I&O Research laat zien dat momenteel het gros van de consumenten artikelen gewoon (nog) laat thuis bezorgen (90 procent). Zes procent geeft aan het gekochte artikel af te halen bij een afhaalpunt/balie in een winkel. Nieuwe concepten zoals een afhaalcentrum hebben vooralsnog een beperkt aandeel, maar zullen waarschijnlijk de komende jaren wel verder groeien en in meer vraag voorzien. Zo zegt namelijk eenderde van de ondervraagde consumenten graag meer afhaallocaties te zien in winkelcentra en/of dicht bij huis in de woonwijk. We zien hierbij verschil naar leeftijd en geslacht. Jongeren (tot 40 jaar) hebben vaker behoefte aan afhaallocaties in het winkelcentrum dan oudere consumenten. Ook vrouwen zien meer afhaalmogelijkheden in een winkelcentrum meer zitten dan mannen.
Helft van online aankopen hebben geen bezorgingkosten (meer)
Steeds meer webwinkels kiezen er voor geen kosten te rekenen voor bezorging, maar wel kosten in rekening te brengen bij retourzending van producten. Dit mede om consumenten een bewustere keuze voor producten en artikelen te laten maken. Zo wordt bijvoorbeeld het bestellen van kledingstukken in verschillende maten en uitvoeringen, waarvan bijna alles teruggestuurd wordt, ontmoedigd.
We zien deze trend ook terug in het consumentengedrag: 51 procent zegt bij de laatste online aankoop bezorgkosten te hebben betaald en 49 procent heeft geen bezorgkosten. Kijken we naar de top 3 van meest gekochte artikelgroepen dan is het aandeel consumenten dat aangeeft te hebben betaald voor de bezorging in de kleding veruit het hoogst (ruim 70 procent). Bij de aankoop van vrijetijdsartikelen en elektronica is het aandeel dat bezorgkosten heeft betaald duidelijker lager, namelijk 49 en 42 procent.
We hebben consumenten ook gevraagd naar de keuzereden voor bezorgen: 72 procent noemt gemak als de voornaamste reden om te kiezen voor bezorgen en niet voor afhalen. Daarnaast zegt 18 procent dat afhalen niet een aangeboden keuzemogelijkheid is. In dit opzicht liggen er dus zeker ook groeimogelijkheden voor afhaallocaties. Redenen om te kiezen voor afhalen in plaats van laten bezorgen zijn met name praktisch van aard (niet vaak thuis, zelf tijdstip kunnen bepalen).
Vernieuwing
De afgelopen jaren is het online winkelen continu gegroeid en heeft steeds meer huis-houdens bereikt. Deze doorgroei heeft tot gevolg dat ook meer traditioneel ingestelde consumenten het inmiddels ‘aandurven’ artikelen via internet te kopen. Webwinkels zijn dus niet meer het exclusieve domein van innovatieve consumenten. De toegenomen ervaring van de consument met online shoppen zal er toe leiden dat er meer be-langstelling komt voor innovaties door webwinkels en voor een betere online winkelervaring. Nieuwe concepten en innovaties in het online winkelen zullen niet onmiddellijk een groot bereik hebben. Wel laten de onderzoeksuitkomsten zien dat er beweging zit in de wereld van bezorgen en afhalen. Te verwachten is dan ook dat mede door een toenemende behoefte aan flexibiliteit en onafhankelijkheid de keuze aan afhaalmogelijkheden zal groeien.
Onderzoeksverantwoording
I&O Research heeft eind februari tot begin maart 2013 een grootschalig online consumentenonderzoek uitgevoerd onder ruim 3.300 consumenten in Nederland. Het onderzoek biedt inzicht actuele meningen en ervaringen van consumenten ten aanzien van online winkelen. Binnenkort zal nog een artikel over dit onderwerp verschijnen.
I&O Research
I&O Research is een bureau voor beleids- en marktonderzoek, met alle faciliteiten voor telefonisch, schriftelijk, face-to-face en webenquêteren in eigen huis. Daarnaast verzorgen wij lokale en regionale statistieken, bewerkingen en datamining, telefonische, tellingen en diepte-interviews.
I&O Research is lid van de MarktOnderzoekAssociatie (MOA), maakt deel uit van de Research Keurmerk Groep en onderschrijft de internationale ICC/ESOMAR ge-dragscode voor markt- en sociaal-wetenschappelijk onderzoek. I&O Research is ISO 9001 en ISO 20252 gecertificeerd. Naast onderzoek en advies detacheert I&O Research onderzoekers en adviseurs. I&O Research heeft vestigingen in Enschede, Hoorn en Nieuwegein.
Thijs Lenderink
Senior onderzoeksadviseur