Ondanks euroscepsis: Nederlanders willen geen Nexit

Op dit moment zou de VVD 27 zetels halen, op de voet gevolgd door de PVV (25 zetels). Rekening houdend met statistische nauwkeurigheidsmarges (2 à 3 zetels) zijn beide partijen in de race om de grootste partij in de Tweede Kamer te worden (als er op dit moment verkiezingen zouden zijn).
14 maart 2016 | Peter Kanne & Laurens Klein Kranenburg

VVD en PVV grootste partijen

  • Op dit moment zou de VVD 27 zetels halen, op de voet gevolgd door de PVV (25 zetels). Rekening houdend met statistische nauwkeurigheidsmarges (2 à 3 zetels) zijn beide partijen in de race om de grootste partij in de Tweede Kamer te worden (als er op dit moment verkiezingen zouden zijn).
  • Zes op de tien Nederlanders (62 procent) zijn ontevreden over het kabinet-Rutte II. Hier is het afgelopen jaar weinig ontwikkeling in te zien.
  • Net als in januari zijn aanhangers van de SP, PVV en 50 Plus het minst tevreden over wat het kabinet in de afgelopen jaren heeft gedaan.

Scepsis Europese Unie breed gedragen…

  • Zeven op de tien Nederlanders zijn sceptisch over het functioneren van de Europese Unie. Drie op de tien kiezers (30 procent) zijn ‘helemaal niet tevreden’ over wat de instellingen van de EU de afgelopen jaren hebben gedaan. Nog eens 39 procent is ‘niet erg tevreden’. Een op de vijf kiezers (19 procent) is tamelijk tevreden. Er zijn nauwelijks kiezers die zeer tevreden zijn.
  • Het aandeel kiezers dat tamelijk tot zeer tevreden is, varieert van 2 procent (PVV) tot 40 procent (PvdA). Bij alle partijen is de groep die ‘niet erg’ of ‘helemaal niet’ tevreden is, groter.
  • De tevredenheid over de EU hangt in sterke mate samen met wat Nederlanders vinden van het kabinet-Rutte II.

… maar Nederlanders willen geen Nexit

  • Hoewel er aanzienlijke scepsis is ten aanzien van de EU hoeven Nederlanders per saldo geen referendum over de vraag of Nederland lid moet blijven van de EU. Een derde (33 procent) is voorstander van zo’n referendum, 49 procent is hierop tegen.
  • Niettemin: als er een referendum over het EU-lidmaatschap van Nederland zou komen, zou de opkomst hoog zijn (72 procent zou ‘zeker’ stemmen).
  • Twee derde (67 procent) wil dat Nederland in de EU blijft, terwijl 22 procent vindt dat Nederland uit de EU moet gaan. Een op de tien kiezers (11 procent) weet het niet.

Dit blijkt uit landelijk representatief onderzoek van I&O Research onder 2.388 (februari) en 2.510 (maart) Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Bij overnemen van deze resultaten altijd de bron I&O Research vermelden.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Peter Kanne

Senior onderzoeksadviseur

afbeelding

Laurens Klein Kranenburg

Senior onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.