Nederlands Vrijetijdsonderzoek (NVTO) van start gegaan

In november is I&O Research gestart met de dataverzameling voor het Nederlands Vrijetijdsonderzoek (NVTO), het nationale onderzoek naar vrijetijdsbesteding in opdracht van het NBTC en namens alle twaalf provincies. Een jaar lang meten we dagelijks het vrijetijdsgedrag van Nederlanders. In totaal nemen op jaarbasis 26.000 respondenten deel aan het onderzoek.
25 november 2022 | Ralf ten Hove & Thijs Lenderink | #economie
Nederlands Vrijetijdsonderzoek (NVTO) van start gegaan

Deze maand is I&O Research gestart met de dataverzameling voor het Nederlands Vrijetijdsonderzoek 2022/2023 (NVTO). Het NVTO is het nationale onderzoek over het vrijetijdsgedrag van Nederlanders en geeft een beeld van de omvang en structuur van de (uithuizige) vrijetijdsmarkt.

I&O Research voert het onderzoek uit in opdracht van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC), de destinatiemanagementorganisatie van Nederland. Het onderzoek geldt als opvolger van het ContinuVrijetijdsOnderzoek (CVTO) dat sinds het begin van de eeuw om de twee of drie jaar door het NBTC werd geïnitieerd, voor het laatst in 2018. Naast het NBTC maken vooral de twaalf provincies, regionale destinatiemanagementorganisaties en het Ministerie van OC&W gebruik van de resultaten van het onderzoek. Zij gebruiken de uitkomsten voor het opstellen, monitoren en evalueren van beleidsprogramma’s en marketingactiviteiten om het aanbod van vrijetijdsmogelijkheden verder te verbeteren.

Dagelijkse metingen

De dataverzameling voor het NVTO vindt plaats door middel van een continumeting van 1 november 2022 tot 31 oktober 2023. Per week doen 500 respondenten mee, die verspreid over alle dagen van de week worden benaderd. In totaal nemen op jaarbasis dus 26.000 respondenten deel aan het onderzoek.
De weekmeting heeft tot doel om een goed beeld te krijgen van 39 vooraf gedefinieerde vrijetijdsactiviteiten die Nederlanders (kunnen) doen en de aspecten die daar bij horen, zoals plaats, duur, gezelschap, vervoer en uitgaven. Ook brengen we het leisure leefstijlprofiel van respondenten in beeld. Zodoende geeft het onderzoek inzicht in het aantal personen in Nederland dat jaarlijks een bepaalde vrijetijdsactiviteit onderneemt en in welke mate men dit doet (participatiegraad en frequentie) en daarmee ook inzicht in de totale omvang (volume) en structuur van de vrijetijdsmarkt.

Naast de continue weekmetingen vindt in mei 2023 eenmalig een jaarmeting plaats onder 5.000 respondenten. De jaarmeting maakt uitspraken mogelijk over de frequentie van de vrijetijdsactiviteiten en de vaste kosten (abonnementen, materialen etc.). Voor beide metingen gebruiken we het I&O Research panel.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Ralf ten Hove

Onderzoeker

afbeelding

Thijs Lenderink

Senior onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.