Nederlanders: tol is discriminerend voor niet-Duitsers
Als de Duitse regering de tolplannen doorzet, kan de Duitse economie tot één miljard euro mislopen, terwijl de tolheffing ‘slechts’ 250 miljoen euro zal opbrengen. Nu besteden Nederlanders jaarlijks zo’n 3,8 miljard euro in Duitsland aan toerisme, dagtripjes, winkelbezoek, tanken, familiebezoek, zakelijk bezoek en uitgaan. Het effect van de tolheffing is het grootst op ‘ad hoc reisgedrag’: Nederlanders die naar Duitsland gaan om te winkelen, voor dagtripjes, (korte) vakanties of om te tanken, zullen dat beduidend minder gaan doen. Voor deze activiteiten is het economische effect ook het grootst. Op zakelijk of woon/werkverkeer, familiebezoek of doorreisverkeer, zal de Duitse tol minder (economisch) effect hebben.
Nederlanders staan veel vaker negatief (66%) dan positief (6%) tegenover de Duitse tolplannen. In de grensstreek met Duitsland is maar liefst 80% negatief. Het is niet zo dat Nederlanders nu in meerderheid vinden dat voor de Nederlandse wegen ook tol moet worden ingevoerd, maar ruim twee derde vindt de plannen wel strijdig met de Europese gedachte van open grenzen en markten. Bijna twee derde vindt de plannen discriminerend voor niet-Duitsers (Duitsers krijgen het geld via de belasting terug).
Dit alles blijkt uit een landelijk representatief onderzoek van onderzoeksbureau I&O Research onder 5.025 Nederlanders van 18 jaar en ouder.