Nederlanders kritisch op vermaak met dolfijnen

Vermaak met dolfijnen is minder in trek. Zo stellen Nederlanders hoge eisen aan het houden en tonen van dolfijnen en vindt slechts 40 procent dolfijnenshows met dolfijnen in gevangenschap acceptabel. Zwemmen met dolfijnen in gevangenschap is nog minder populair: slechts 22 procent vindt dat oké.
06 juli 2021 | Milan Driessen & Liselot Marée | #dierenwelzijn

Uit het onderzoek, dat I&O Research deed in opdracht van World Animal Protection, blijkt dat zeven op de tien Nederlanders (71%) ooit naar het Dolfinarium gingen en driekwart (76%) wel eens een dolfijnenshow heeft bijgewoond. Voor de meesten vond het laatste bezoek aan een dolfijnenshow plaats voor 2010 (51%). Nog geen kwart (23%) van de respondenten zou het Dolfinarium in de toekomst graag nog eens bezoeken.

Het aandeel Nederlanders dat geen toekomst meer ziet voor het houden van dolfijnen in dolfinaria in Nederland is twee keer zo groot (42%) als het deel dat nog wél een toekomst ziet (24%). Overige inwoners zijn neutraal of weten het niet. Ook vindt 41 procent dat de Nederlandse overheid verantwoordelijk is voor dolfijnen die in Nederland in gevangenschap worden gehouden.

Acceptatie van vermaak met dieren gedaald

De acceptatie van verschillende vormen van entertainment met dieren is gedaald. Het zwemmen met dolfijnen was in 2014 nog voor 69 procent van de Nederlanders acceptabel, in 2019 was dat gedaald naar 52 procent en nu – in 2021 – is dat 33 procent. Ook de acceptatie van een ritje op een olifant is gedaald (2014, 39%; 2021, 18%) en dat geldt ook voor het maken van een selfie met een wild dier (2014, 31%; 2021, 19%). De acceptatie van een dolfijnenshowbezoek lag in 2019 op 53 procent, nu geeft 49 procent aan een bezoek aan een dolfijnenshow acceptabel te vinden, dit verschil is niet significant.

Niet acceptabel: dolfijnen gevangen houden ‘niet meer van deze tijd’

In een toelichting op de vraag waarom men het acceptabel of onacceptabel vindt om dolfijnen in het Dolfinarium Harderwijk te tonen, gaven tegenstanders (34%) aan dat het niet meer van deze tijd is en wilde dieren niet moeten worden gebruikt voor het doen van trucjes. Ook voorstanders (40%) zijn kritisch, de dieren moeten voldoende ruimte hebben en goed verzorgd worden. Daarnaast noemen voorstanders educatie en soortbehoud als argument om de dieren wél te houden.

Onderzoeksverantwoording

I&O Research voerde dit landelijk representatieve onderzoek uit onder 936 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Het grootste deel van het onderzoek vond plaats van vrijdag 30 april tot maandag 3 mei 2021. Tussen vrijdag 4 tot maandag 7 juni 2021 voerde I&O Research een deel van het onderzoek opnieuw uit. In totaal deden hier 919 Nederlanders aan mee van 18 jaar en ouder. De reden is dat in mei bij de acceptatie van ‘zwemmen met dolfijnen’ en ‘een bezoek aan dolfijnenshow’ is bijgevoegd dat het gaat om ‘dolfijnen in gevangenschap’. Om een eerlijke vergelijking te kunnen maken met eerder onderzoek – waarin dat niet werd vermeld – voerden we het eerste deel nogmaals uit. Alle deelnemers aan beide onderzoeken zijn afkomstig uit het I&O Research Panel.

Rapport

Download hier het hele rapport.

Meer informatie WAP

Voor vragen aan World Animal Protection Nederland (directeur en Hoofd Programma’s Dirk-Jan Verdonk) kunt u contact opnemen met persvoorlichter Femke van der Veen via femkevanderveen@worldanimalprotection.nl of 06-43055943.


[1] TNS (2014).  Wild Animals in Entertainment: Global Report.
[2] Kantar Public (2017). Wild Animals in Entertainment: Global Report.
[3] Kantar TNS (2019). Global Survey and Report – Wild Animals in Entertainment.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Milan Driessen

Onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.