Nederlanders in problemen door inflatie, roep om compensatie middeninkomens

De inflatie heeft steeds meer effect op de financiële situatie van Nederlanders. Bijna de helft vindt dat het kabinet niet alleen de laagste inkomens, maar ook de middeninkomens moet compenseren. Dit blijkt uit onderzoek dat I&O Research tussen 15 juli en 18 juli uitvoerde in opdracht van de NOS.
25 juli 2022 | Melle Conradie | #economie #inflatie #politiek #salaris

Kwart ervaart moeilijkheden door inflatie

Een kwart van de Nederlanders geeft aan in meer of mindere mate last te hebben van de inflatie. Vijf procent verwacht binnenkort in de financiële problemen te komen of zit dat al en een vijfde moet goed op kleintjes letten om rond te komen. Ruim de helft van de Nederlanders zegt geen problemen te ervaren door de inflatie, maar houdt hun uitgaven wel beter in de gaten. Sinds de vorige meting in juni is dit laatste aandeel significant gegroeid met twaalf procent. Tegelijkertijd nam het aandeel dat geen last van de inflatie heeft af van 26 naar 18 procent.

Niet alleen minima komen in de problemen

De groep die in juni geen last ervoer en niet goed op hun uitgaven hoefde te letten is kleiner geworden. Naast minima zitten ook beneden modale inkomens (€14.100 tot €29.500 bruto jaarlijks huishoudensinkomen) en in mindere mate bijna modale inkomens (€29.500 tot €36.500) in financiële problemen of dreigen daarin te komen. 

SP- en PVV-stemmers zeggen naar verhouding vaker dan anderen beter op hun uitgaven te letten. Voor VVD- en D66-stemmers en hogeropgeleiden is de situatie relatief vaak onveranderd.

Roep om ook middeninkomens te compenseren

Net als bij de meting in juni, vindt 15 procent van de Nederlanders de huidige overheidscompensatie voor de stijgende prijzen voldoende.Vijf procent vindt dat burgers helemaal niet door het kabinet gecompenseerd hoeven te worden, dat is een significante afname ten opzichte van juni (11%). Bijna de helft van de Nederlanders (45%) ziet graag dat naast de lage inkomens ook middeninkomens (nog meer) gecompenseerd worden. Bij de juni-meting was dit nog geen antwoordoptie maar wilde 36 procent meer compensatie voor alle burgers en 35 procent voor alleen burgers met een laag inkomen.

Twee derde staat positief tegenover extra winstbelasting

Om burgers extra te compenseren heeft de overheid extra inkomsten nodig. Twee derde van de Nederlanders vindt het in meer of mindere mate een goed idee om daarvoor extra winstbelasting voor bedrijven in te voeren. Een derde vindt dit zelfs een heel goed plan. In mindere mate is men voor extra inkomstenbelasting of bezuinigingen, al zijn er ook voor deze plannen meer voorstanders dan tegenstanders. Dat geldt niet voor het extra op laten lopen van de staatsschuld.

Voorstanders van extra winstbelasting voor bedrijven zijn met name bij D66, SP en GroenLinks te vinden. Ook hogeropgeleiden zijn het hier relatief vaak mee eens. Belasting op hogere inkomens vindt men vooral naarmate men zelf meer verdient een minder goed idee.

Onderzoeksverantwoording

Dit onderzoek – uitgevoerd in opdracht van de NOS -vond plaats van vrijdag 15 tot maandag 18 juli 2022. In totaal werkten 1.084 Nederlanders van 18 jaar of ouder mee aan dit onderzoek, dit is de helft van de gehele steekproef van 2.171 Nederlanders. Alle vragen in dit onderzoek zijn aan een willekeurige helft van de gehele steekproef voorgelegd.

Het grootste deel van de steekproef (n=960) is afkomstig het I&O Research Panel, 124 respondenten deden mee via PanelClix. Dit zijn allen Nederlanders met een niet-westerse migratieachtergrond.

De onderzoeksresultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, regio, opleidingsniveau en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021. De weging is uitgevoerd conform de richtlijnen van de Gouden Standaard. Hiermee is de steekproef representatief voor de kiesgerechtigde Nederlandse inwoners (18+), voor wat betreft deze achtergrondkenmerken.

U kunt hier het gehele rapport downloaden.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Melle Conradie

Senior onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.