Middeninkomens meest geraakt door leenstelsel

Studenten met middeninkomenouders zijn minder goed af met het leenstelsel dan studenten uit lagere of hogere inkomensklassen.
20 februari 2020 | Wietse van Engeland & Peter Kanne
Middeninkomens meest geraakt door leenstelsel

Studenten met ouders met een middeninkomen zijn minder goed af met het leenstelsel dan studenten uit lagere of hogere inkomensklassen. Zij krijgen vaak geen of een lage aanvullende beurs, terwijl hun ouders relatief weinig bijdragen aan hun studiekosten. Deze groep is daardoor financieel slechter af dan studenten met ouders uit lagere- en hogere inkomensgroepen.

Dit blijkt uit onderzoek dat I&O Research uitvoerde in opdracht van het ISO (Interstedelijk Studenten Overleg), naar de financiële bijdrage van ouders aan hun studerende kinderen. Het I&O-onderzoek geeft inzicht in de hoogte van de gemiddelde ouderbijdrage aan studenten van ouders uit verschillende inkomensgroepen. Het ISO combineerde deze cijfers en kwam tot de conclusie dat niet alle inkomensgroepen dezelfde financiële ondersteuning krijgen en daardoor substantieel meer moeten lenen.

Interessant moment

Het ISO publiceert het onderzoek op een interessant moment. In september vorig jaar namen de PvdA en GroenLinks, twee van de architecten bij de invoering, afstand van het leenstelsel. In de aanloop naar de verkiezingen bezinnen de meeste politieke partijen zich op een alternatief. ISO-voorzitter Kees Gillesse: “We vinden het belangrijk dat het debat wordt gevoerd op basis van feiten. Met dit onderzoek willen we de politiek op weg helpen om een goede afweging te maken.”

Verantwoording

Het onderzoek is uitgevoerd in het I&O Research Panel. Het veldwerk liep van 19 december 2019 tot en met 7 januari 2020. 938 ouders van studerende kinderen namen deel aan dit onderzoek. Alleen Nederlanders die studerende kinderen hebben namen deel aan het onderzoek. Zowel ouders van HBO- als van WO-studenten namen deel.

Meer weten?

Het volledige rapport is hier te lezen. De Volkskrant schreef op 20 februari 2020 over dit onderzoek en de mogelijke politieke implicaties.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Peter Kanne

Senior onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.