Metaalindustrie sterk in Zuid- en Oost-Nederland
Stork, een grote speler in de metaalindustrie, viert dit jaar zijn 150 jarig bestaan. Op 6 december kondigde het bedrijf een reorganisatie aan waarbij 10 procent van de banen verloren zou gaan. Reden voor I&O Research en LISA (het landelijke werkgelegenheidsregister) om de werkgelegenheid in de metaalindustrie in Nederland in kaart te brengen.
Werkgelegenheid en specialisatiegraad metaalindustrie, 2017
Technische toelichting:
• Op de kaart is per gemeente de werkgelegenheid weergegeven in de metaalindustrie in Nederland (afdeling 25 van de Standaard Bedrijvenindeling van het CBS: Vervaardiging van producten van metaal). Het gaat hierbij om de productie van bijvoorbeeld radiatoren, hang- en sluitwerk, tanks en reservoirs, maar ook de productie van wapens en munitie. Het produceren van metaal zelf (voornamelijk bij TATA Steel in IJmuiden) is geen onderdeel van deze afdeling. Dit geldt ook voor de productie van machines en apparaten.
• De grootte van de bollen geeft aan hoeveel banen er zijn in de gemeente. Op de kaart is zichtbaar dat de metaalindustrie geconcentreerd is in Zuid-Holland en Noord-Brabant. Ook de regio’s Achterhoek en Twente hebben een sterke concentratie.
• De kleur van de bollen geeft de mate van specialisatie aan, uitgedrukt in de zogenaamde locatiequotiënt. Deze wordt berekend door het aandeel van een bedrijfstak in een gebied te delen door het aandeel van deze bedrijfstak in de totale economie van een land. Het aandeel van de metaalindustrie in de totale economie bedraagt 1,17 procent. Een gemeente waar het aandeel tweemaal zo hoog is (een aandeel van 2,34 procent) heeft dus een locatiequotiënt van 2.Moerdijk is een voorbeeld van een gemeente waar de metaalindustrie sterk vertegenwoordigd is. Het aandeel banen is hier 6,6 keer hoger dan gemiddeld in Nederland. In Venlo zijn meer banen, maar is de locatiequotiënt lager (2,7). Rotterdam heeft het grootste aantal banen in de metaalindustrie, maar deze bedrijfstak is relatief minder sterk aanwezig in de Rotterdamse economie (locatiequotiënt 0,5). Klik voor de locatiequotiënten van alle gemeenten in Nederland (2017) in onderstaande kaart.
Voor deze kaarten is gebruik gemaakt van gegevens van LISA, het landelijke werkgelegenheidsregister. Kijk op www.lisa.nl voor meer informatie over de beschikbaarheid en de mogelijkheden van deze cijfers of neem contact op met Robert Nordeman.
Robert Nordeman
Onderzoeker