Meeste Nederlandse kinderen ergeren zich aan telefoongebruik ouders

Zes op tien Nederlandse jongeren van tussen de elf en zeventien jaar ergeren zich wel eens aan het telefoongebruik van hun ouders. De meestgehoorde klacht is dat ouders niet luisteren als zij hen wat vertellen. Dit blijkt uit een kort onderzoek in opdracht van de Volkskrant.
13 januari 2023 | Asher van der Schelde & Peter Kanne
Meeste Nederlandse kinderen ergeren zich aan telefoongebruik ouders

In opdracht van de Volkskrant stelden we enkele vragen aan Nederlanders tussen de elf en zeventien jaar over het telefoongebruik van hun ouders. In totaal werkten 163 jongeren mee. De steekproef is gewogen op leeftijd en geslacht en daarmee alleen op die kenmerken representatief voor de Nederlandse bevolking van tussen de elf en de zeventien jaar.

De meerderheid (59%) van de jongeren ergert zich wel eens aan het telefoongebruik van hun ouders. Dit geldt even vaak voor jongens als voor meisjes. Een kwart (25%) ergert zich hier zelfs op dagelijkse basis aan.

De helft (48%) van de jongeren die zich ergeren geven aan dat ze het vervelend vinden als hun ouders niet luisteren als zij hen wat vertellen. Ook zegt ruim een derde (36%) het oneerlijk te vinden dat ouders vaker op hun telefoon mogen dan zijzelf. Een net zo groot deel (34%) vindt het ergerlijk als hun ouders op de telefoon kijken tijdens het avondeten.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Asher van der Schelde

Onderzoeker

afbeelding

Peter Kanne

Senior onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.