Meerderheid Nederlanders steunt voorgenomen versoepelingen

Uit dit onderzoek dat I&O Research van 10 tot 13 september uitvoerde blijkt dat het merendeel van de Nederlanders de voorgenomen versoepelingen steunt. In totaal vindt 62 procent dat de maatregelen versoepeld of losgelaten mogen worden, vergelijkbaar met het niveau van juni. De steun voor het coronabeleid in het algemeen blijft stabiel.

In augustus zei het kabinet op 20 september de belangrijkste coronamaatregelen (1,5 meter en mondkapjes in het ov) los te willen laten als de situatie het toelaat. Een meerderheid van de (56%) Nederlanders geeft in dit onderzoek (dat liep tot 13 september) aan grotendeels of volledig achter deze voorgenomen versoepelingen te staan. Afgelopen zondag (12 september) lekte uit dat het kabinet vanaf 25 september de anderhalve meterregel inderdaad wil loslaten. De mondkapjesplicht blijft wel van kracht in het ov.

Voorstanders van de versoepelingen wijzen veelal op het gunstige effect van vaccinaties. Andere voorstanders vinden dat de maatregelen nu toch al nauwelijks worden nageleefd. Nederlanders die kritisch zijn op de voorgenomen versoepelingen vrezen voor een opleving van het virus dit najaar, o.a. omdat nog niet iedereen gevaccineerd is.

Steun voor versoepelingen terug op niveau van juni

Nadat in juli de maatregelen werden versoepeld en het aantal besmetting sterk toenam, daalde de steun voor versoepelingen. Inmiddels is de steun hersteld tot het niveau van juni. Waar in juli nog vier op de tien Nederlanders strengere maatregelen wilde, is dit nu slechts een op de tien.

Gevaccineerden vinden versoepelingen vaker onverantwoord

Zes op de tien ongevaccineerde Nederlanders is het eens met de stelling dat de voorgenomen versoepelingen niet onverantwoord zijn, terwijl 18 procent van hen dit wel vindt. Onder gevaccineerden zijn de meningen verdeeld. Bijna een op de drie vindt de voorgenomen versoepelingen onverantwoord, terwijl een vergelijkbaar deel het daar (helemaal) niet mee eens is.

Steun voor beleid stabiel

Ruim zes op de tien (63%) van de Nederlanders geeft nu aan achter het coronabeleid in het algemeen te staan. In juli was dit 62 procent.

Onderzoeksverantwoording

Dit onderzoek vond plaats van vrijdag 10 september tot maandag 13 september. In totaal werkten  965 Nederlanders van 18 jaar of ouder mee aan dit onderzoek. Alle deelnemers zijn afkomstig uit het I&O Research Panel. 

De onderzoeksresultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, regio, opleidingsniveau en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021. De weging is uitgevoerd conform de richtlijnen van de Gouden Standaard. Hiermee is de steekproef representatief voor de kiesgerechtigde Nederlandse inwoners (18+), voor wat betreft deze achtergrondkenmerken.

Volledige rapport

Download hier het volledige rapport in pdf (opent op een nieuw tabblad).

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Peter Kanne

Senior onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.