Meerderheid Nederlanders staat open voor opvang asielzoekers, mits…

15 procent omwonenden azc ervaart overlast; 49 procent in niet-azc-gemeenten verwacht overlast. Volgens 69 procent omwonenden was er geen inspraak
19 december 2015 | Peter Kanne & Laurens Klein Kranenburg

15 procent omwonenden azc ervaart overlast; 49 procent in niet-azc-gemeenten verwacht overlast. Volgens 69 procent omwonenden was er geen inspraak

Als gemeenten omwonenden tegemoetkomen, vindt meerderheid vestiging azc acceptabel

Vier op de tien Nederlanders (42 procent) vinden het acceptabel als er in hun gemeente een azc komt. Nog eens drie op de tien (29%) vinden dit acceptabel onder voorwaarden. Een op de vijf (21 procent) is hoe dan ook tegen de komst van een azc in hun gemeente. Degenen die in de buurt van een opvangcentrum wonen zijn positiever (47 procent acceptabel zonder voorwaarden) dan degenen die niet in de buurt van een opvanglocatie wonen
(36 procent acceptabel zonder voorwaarden).

Dit zeggen Nederlanders op de vraag wat ze zouden antwoorden als hun gemeente ze deze vraag zou voorleggen. Zeven op de tien inwoners (69 procent) die in de directe omgeving van een opvanglocatie wonen, zeggen overigens geen mogelijkheid tot inspraak te hebben gehad bij de komst van een centrum in de buurt. Bijna de helft van de omwonenden van een centrum denkt dat de opvang voor asielzoekers er hoe dan ook was gekomen, ook al zou er inspraak zijn geweest.

Dit blijkt uit landelijk representatief onderzoek van I&O Research onder 3.352 Nederlanders van 18 jaar en ouder, uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit Twente.

Belangrijkste voorwaarde: balans tussen aantallen asielzoekers en dorps- of stadsgrootte

De belangrijkste voorwaarden waaraan moet worden voldaan zijn: een goede balans tussen dorps- of stadsgrootte en het aantal asielzoekers dat er gevestigd wordt, de locatie, maatregelen die de overlast tot een minimum beperken en begeleiding bij het verwerken van trauma’s en de integratie in de Nederlandse samenleving. De teneur: als het in verhouding is, dus het liefst kleinschalig in een kleine kern, dan moeten en kunnen we dit doen. Mits de overlast beperkt is. Advies van inwoners aan gemeenten: let goed op de samenstelling van de asielzoekersgroep die wordt opgevangen. Vaak worden deze voorwaarden in combinatie met elkaar gegeven.

15 procent omwonenden azc ervaart overlast; 49 procent inwoners niet-azc-gemeenten verwacht overlast

Van degenen die binnen een straal van 500 meter van een azc of opvanglocatie wonen, ervaart 6 procent erge overlast en 9 procent enige overlast van het azc of andere opvanglocatie, samen 15 procent. Een kwart ondervindt ‘nauwelijks overlast’ en iets meer dan de helft helemaal geen overlast. Van de burgers die geen opvanglocatie in de gemeenten hebben, verwacht 10 procent erge en 39 procent enige overlast. Samen dus 49 procent.
De ervaren overlast betreft vooral rondhangende asielzoekers. Andere veelvoorkomende vormen van ervaren overlast zijn de angst om zelf de straat op te gaan en de druk op (sociale) voorzieningen. Dat veel asielzoekers ‘gevaarlijk gedrag in het verkeer’ vertonen, wordt door 12 procent van de omwonenden ervaren, maar slechts door 1 procent van de andere burgers verwacht.

Klik hier voor het bericht in de Volkskrant.

Klik hier voor de berichtgeving in RTL Nieuws.

Bij overnemen van deze resultaten altijd de bron I&O Research vermelden.

Verantwoording

Het onderzoek is uitgevoerd tussen 3 december en 15 december 2015 door middel van een online enquête. In totaal hebben in deze periode 3.352 Nederlanders aan het onderzoek deelgenomen. Zij zijn voor het merendeel afkomstig uit het I&O Research Panel. Daarnaast is een aanvullende steekproef benaderd uit de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG).

I&O Research Panel

Het I&O Research Panel is geworven op basis van aselecte personen- en huishoudensteekproeven op traditionele manier (geen zelfaanmelding). De respondenten hebben geen financiële vergoeding gehad voor hun aanmelding voor het panel. Ook voor deelname aan dit onderzoek kregen respondenten geen vergoeding. De onderzoeksresultaten van burgers zijn na herweging op geslacht, leeftijd, provincie en opleidingsniveau representatief voor Nederlanders van 18 jaar en ouder, voor wat betreft deze achtergrondkenmerken. De herweging is uitgevoerd conform de richtlijnen van de Gouden Standaard (CBS).

I&O Research
I&O Research is een maatschappelijk betrokken bureau voor beleids- en marktonderzoek. Het is onze missie bij te dragen aan beter onderbouwde keuzes van onze klanten, op basis van onderzoek en advies.

I&O Research is de laatste jaren gegroeid tot het achtste marktonderzoekbureau van Nederland. In de publieke sector behoort I&O Research tot de top drie. Wij werken voor overheids- en non-profitorganisaties. I&O Research heeft vestigingen in Amsterdam en Enschede.

I&O Research is lid van de MarktOnderzoeksAssociatie (MOA), maakt deel uit van de Research Keurmerk Groep en onderschrijft de internationale ICC/ESOMAR gedragscode voor markt- en
sociaalwetenschappelijk onderzoek. I&O Research is ISO 9001 en ISO 20252 gecertificeerd. Het online onderzoekspanel (I&O Research Panel) is ISO 26362 gecertificeerd. Dit is de norm voor online Access Panels.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Peter Kanne

Senior onderzoeksadviseur

afbeelding

Laurens Klein Kranenburg

Senior onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.