Meerderheid Nederlanders: Israël moet stoppen met bouwen nederzettingen
Er zijn maar weinig internationale conflicten die de gemoederen zo bezig houden als het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Toch zegt slechts zestien procent van de Nederlandse bevolking veel af te weten van het conflict. Een soortgelijk deel (17%) weet er niets van af. De ruime meerderheid (66%) zegt een beetje af te weten van het conflict.
Israël en Hamas verantwoordelijk gehouden voor voortduren conflict
Zowel Israël als de Palestijnse terreurbeweging[1] Hamas, dat het dagelijks bestuur van de Gazastrook in handen heeft, worden door de meerderheid van de Nederlanders volledig/grotendeels verantwoordelijk gehouden voor het voortduren van het conflict.
Ruim vier op tien (44%) zeggen bovendien de Palestijnse autoriteit als volledig (4%) of grotendeels (40%) verantwoordelijk te houden. De Palestijnse autoriteit heeft beperkte bevoegdheden over de Westelijke Jordaanoever. Deze informatie is aan de respondenten getoond.
[1] De Europese Unie heeft Hamas in 2017 als terroristische beweging bestempeld.
Linkse kiezer ziet Israël als verantwoordelijke, rechtse kiezer Hamas
Kiezers van linkse en rechtse partijen verschillen sterk van mening als het gaat om wie verantwoordelijk is voor het voortduren van het conflict. Kiezers van rechtse (vooral religieuze) partijen houden Israël doorgaans nauwelijks verantwoordelijk en Hamas en de Palestijnse Autoriteit des te meer. Aan de links-progressieve kant vindt men echter dat de verantwoordelijk voornamelijk bij Israël ligt.
Ook jongeren en Nederlanders met een migratie-achtergrond leggen de verantwoordelijkheid voornamelijk bij Israël.
Waarom houdt men Israël/Hamas verantwoordelijk?
Respondenten die Israël of Hamas volledig verantwoordelijk houden voor het voortduren van het conflict vroegen wij om hun mening te onderbouwen.
Israël wordt voornamelijk het volgende verweten:
Israël wordt voornamelijk het volgende verweten:
- Het bouwen van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever
- Het onderdrukken van de Palestijnen
- Het gebrek aan intentie tot vrede
- Het gebruik van “disproportioneel” geweld
Terwijl Hamas het volgende wordt verweten:
- Het provoceren van Israël (middels raketten)
- Terrorisme/extremisme
- Het ontkennen van het bestaansrecht van Israël
- Weigeren compromissen
Meesten vinden dat Israël moet stoppen met bouwen en uitbreiden nederzettingen
Een meerderheid van de Nederlandse bevolking (56%) vindt dat Israël moet stoppen met het bouwen en uitbreiden van nederzettingen in de Palestijnse gebieden. Slechts zes procent is het hiermee oneens.
Mocht Israël toch doorgaan met het bouwen van nederzettingen dan vindt 38 procent van de bevolking dat Nederland sancties moet opleggen. Achttien procent is het daarmee oneens. De helft (51%) van de Nederlanders vindt dat er sprake is van apartheid in Israël en de Palestijnse gebieden.
Roep om actie tegen mensenrechtenschendingen door Israël en Hamas
De meerderheid (57%) van de Nederlanders vindt dat de Nederlandse regering zich actiever moet uitspreken over mensenrechtenschendingen door Hamas. Slechts acht procent vindt van niet.
Dit geldt in gelijke mate voor Israël: 54 procent wil dat de regering zich actiever uitspreekt over mensenrechtenschendingen door Israël, elf procent is het oneens.
Onderzoeksverantwoording
Dit onderzoek vond plaats van vrijdag 13 tot maandag 16 mei 2022. In totaal werkten 1.281 Nederlanders van 18 jaar of ouder mee aan het grootste deel van dit onderzoek. Het grootste deel van de steekproef (n=1.079) is afkomstig het I&O Research Panel, 202 respondenten deden mee via PanelClix. Dit zijn allen Nederlanders met een niet-westerse migratieachtergrond.
De onderzoeksresultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, regio, opleidingsniveau en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021. De weging is uitgevoerd conform de richtlijnen van de Gouden Standaard. Hiermee is de steekproef representatief voor de kiesgerechtigde Nederlandse inwoners (18+), voor wat betreft deze achtergrondkenmerken.
Het gehele rapport
Klik hier om het gehele rapport te downloaden.
Asher van der Schelde
Onderzoeker
Peter Kanne
Senior onderzoeksadviseur