Meer jongeren in I&O-panel dankzij A/B-testen

I&O Research beschikt over een panel met meer dan 40.000 actieve leden. Een goede vertegenwoordiging van verschillende doelgroepen is belangrijk om representatief onderzoek uit te voeren. Daarom houden wij geregeld (doelgroepgerichte) wervingsacties. Tijdens de meest recente werving onderzochten wij middels een A/B test welke manier van aanschrijven het beste werkt bij het werven van jongeren.
17 mei 2023 | Carmen de Krosse & Robbert Zandvliet
Meer jongeren in I&O-panel dankzij A/B-testen

I&O Research beschikt over een panel met meer dan 40.000 actieve leden. Hiermee wordt landelijk en regionaal representatief onderzoek uitgevoerd. Een goede vertegenwoordiging van verschillende doelgroepen is hierbij belangrijk. Ouderen zijn vaak beter vertegenwoordigd in panels dan jongeren. Zo ook in het I&O Research Panel. Om deze reden voeren wij regelmatig wervingsacties uit, specifiek gericht op jongeren. Dat doen we bijvoorbeeld per brief, maar ook door de inzet van social media. Recentelijk brachten wij middels een A/B test in kaart welke manier van aanschrijven het beste werkt bij het werven van jongeren.

Hoe werkt de A/B test?

Bij een A/B test worden twee varianten van bijvoorbeeld een brieftekst, pagina of advertentie tegen elkaar getest. Eén deel van de groep (aselect gekozen) ziet variant A en het andere deel ziet variant B. Het doel van een A/B test is om te achterhalen welke variant beter converteert. In dit geval: welke van de twee wervingsbrieven leidt tot meer nieuwe, jonge panelleden?

Brief A maakten we formeel en neutraal van toon, waarbij lezers werden aangesproken met ‘u’ (titel: ‘Doe mee aan het I&O Research Panel!’). In brief B werd de ontvanger aangesproken met ‘je’ en lag er meer nadruk op het belang van het delen van de mening en de maatschappelijke bijdrage. Deze brief richtte zich meer op het gevoel (titel: ‘Geef je mening en maak Nederland beter, mooier en gezonder!’). De opmaak en indeling van beide brieven was vergelijkbaar, met vette kopjes en icoontjes in de kantlijn.

Jongeren meer aangetrokken door informele en op gevoel gerichte aanspraak

De resultaten van de A/B test zijn interessant. Hoewel brief A tot meer panelaanmeldingen leidde dan brief B, was het brief B die tot significant meer aanmeldingen van jongeren leidde. Bij brief B was 26 procent van de geworven panelleden tussen de 16 en 24 jaar; bij brief A was dit 17 procent. Er is geen verschil gevonden naar opleidingsniveau. De eerste resultaten zouden dus aanmoedigen om brief B – een meer informele brief – in te zetten als een wervingsactie specifiek gericht is op jongeren. Is het doel echter om een bredere groep aan te spreken, dan heeft brief A de voorkeur.

Blijven ontwikkelen en testen

Significante verschillen wekken de interesse en zetten aan tot het verder testen van de wervingsstrategie. Door de test te herhalen en daarnaast variaties aan te brengen kunnen we de wervingstactieken voor de verschillende doelgroepen optimaliseren. Met deze focus op testen bouwen wij verder aan een cultuur van datagedreven besluitvorming en bewaken wij de diversiteit in het panel.

Interesse?

Meer weten over de test die wij uitvoerden? Of over hoe we met I&O Research kunnen helpen bij het werven van jongeren? Neem dan contact met ons op.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Carmen de Krosse

Onderzoeker

afbeelding

Robbert Zandvliet

Senior onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.