Media en peilers opvallend eensgezind over gebruik peilingen tijdens ‘Peilingoproer’

Hoe kunnen we zetelpeilingen en het gebruik daarvan verbeteren? Over die vraag bogen zich op 12 januari 2017 ruim 100 betrokkenen, peilers, journalisten en wetenschappers, tijdens het 'Peilingoproer' in Den Haag.
17 januari 2017 | Peter Kanne

Hoe kunnen we zetelpeilingen en het gebruik daarvan verbeteren? Over die vraag bogen zich op
12 januari 2017 ruim 100 betrokkenen, peilers, journalisten en wetenschappers, tijdens het ‘Peilingoproer’ in Den Haag. De Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Leiden en I&O Research organiseerden het debat om met media en peilers tot concretere afspraken te komen. Veel toonaangevende nieuwsmedia en alle relevante peilers waren aanwezig bij dit ‘Peilingoproer’.
Zetelpeilingen zijn dominant in de campagne, maar er is soms ontevredenheid over hoe ze worden gebruikt. Van beide kanten. Het bracht een aantal Nederlandse media er eind 2016 toe hun omgang met de peilingen opnieuw te bezien. De NOS meldde in december zich voortaan tot de Peilingwijzer (het gewogen gemiddelde van de vijf zetelpeilingen) te beperken. Het NRC had in november al aangegeven ‘vier richtsnoeren’ te gaan hanteren: peilingen worden gebruikt om relevante trends te signaleren en het NRC gaat er altijd bij vermelden wie de peiling uitvoerde, hoe groot de steekproef was, met welke marges rekening moet worden gehouden en wat de onderzoeksperiode was.

Initiatiefnemers Tom Louwerse (UL), Tom van de Meer (UvA) en Peter Kanne (I&O Research) kwamen al driekwart jaar geleden voor het eerst bijeen om de bijeenkomst vorm te geven, het was dus niet ontstaan uit deze ontevredenheid. Maar de timing leek perfect, zo’n twee maanden voor de verkiezingen.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Peter Kanne

Senior onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.