Lot kinderen in oorlogsgebieden gaat Nederlanders aan het hart
Vrede en veiligheid belangrijkste voorwaarden onbezorgde jeugd volgens Nederlanders
Nederlanders geven kindertijd Nederlandse kinderen een 8,1
Woensdagavond 10 juni ‘Friends for War Child’ op NPO1
Als Nederlanders tien situaties van rampen of misstanden wordt voorgelegd, blijkt dat het lot van kinderen in oorlogsgebieden hen het meest aan het hart gaat. Daarna volgen andere rampen die kinderen kunnen overkomen: natuurrampen of epidemieën.
Nederlanders beoordelen de kindertijd van kinderen in Nederland met een 8,1. Een kindertijd in Syrië beoordelen ze met een 2,3 fors lager, terwijl ook kinderen in de Democratische Republiek Congo (3,7) en Afghanistan (2,6) volgens Nederlanders geen onbezorgde kindertijd hebben. Belangrijkste voorwaarden voor een onbezorgde kindertijd zijn volgens de Nederlanders onder meer vrede (geen oorlog), een veilige thuissituatie zonder huiselijk geweld en liefhebbende ouders.
Ook is er in het onderzoek gekeken naar de kennis van Nederlanders over oorlogssituaties. Hieruit blijkt dat Nederlanders de duur van de oorlog in Syrië onderschatten: slechts een op de vijf Nederlanders (22%) weet dat de oorlog in Syrië inmiddels al meer dan vier jaar duurt. De meeste Nederlanders (29%) denken dat dit drie jaar of minder is. Ook onderschatten de meeste Nederlanders het aantal gewapende conflicten wereldwijd.
Dit blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van War Child (‘pro bono’). In het onderzoek stond de vraag ‘Wat is er nodig om gewoon kind te kunnen zijn?’ centraal.
Klik hier voor het hele onderzoeksverslag.
Op woensdagavond 10 juni is op NPO1 bij de EO ‘Friends for War Child’ te zien. In dit anderhalf uur durende programma laat War Child zien hoe het is om als kind in oorlog op te groeien. Speciaal voor deze uitzending zijn Marco Borsato en zijn dochter Jada (12), Tooske Ragas, Dotan en Nelleke van der Krogt op pad gegaan naar Libanon en Colombia.
Peter Kanne
Senior onderzoeksadviseur