LISA 2017 gereed: werkgelegenheid groeit door met 1,5%

In 2017 is de werkgelegenheid in Nederland, net als in 2016, met 1,5% toegenomen. De absolute groei bedroeg 122.280 banen. Ook het aantal vestigingen is toegenomen, met een groeipercentage van 2,8% echter minder dan in 2016 (4,7%).
27 februari 2018 | Gerben Huijgen

In 2017 is de werkgelegenheid in Nederland, net als in 2016, met 1,5% toegenomen. De absolute groei bedroeg 122.280 banen. Ook het aantal vestigingen is toegenomen, met een groeipercentage van 2,8% echter minder dan in 2016 (4,7%). Dit blijkt uit cijfers van LISA, het landelijk databestand met gegevens over alle vestigingen in Nederland waar betaalde arbeid wordt verricht. Samenvoeging van de gegevens, de kwaliteitsborging en publicatie van de cijfers wordt verzorgd door de Stichting LISA. Met het onderzoek is de 22e jaargang voltooid, waarmee een unieke datareeks van ruim twee decennia aan landelijke werkgelegenheidsinformatie op vestigingsniveau is ontstaan.

Grote regionale verschillen in ontwikkeling werkgelegenheid

Anders dan in 2016 zijn de regio‚Äôs met de grootste relatieve groei niet te vinden in de Randstad. In 2017 is de grootste groei te vinden in de provincie Noord-Brabant en het noordoosten van het land. Ook zijn er acht regio’s met een werkgelegenheidsdaling. Dit zijn vooral de krimpgebieden, maar ook delen van de Randstad.

Werkgelegenheidsontwikkeling 2016-2017 per COROP-regio

I&O Research is intensief betrokken bij de totstandkoming van het LISA-materiaal. In de eerste plaats ondersteunen wij de Stichting LISA bij het ontsluiten van gegevens en adviseren wij afnemers over het gebruik van de data. Daarnaast zijn wij voor een groot deel van Nederland actief in het onderhoud van de regionale registers. Zo onderhouden wij het register voor de provincie Noord-Holland, Groningen en Drenthe en de MRDH-regio. Wij voeren delen van de onderhoudswerkzaamheden uit voor de provincies Gelderland, Utrecht, Overijssel, Flevoland en Friesland.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Gerben Huijgen

Algemeen directeur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.