Kiezers willen consequenties na toeslagenaffaire, maar kabinet mag blijven zitten

Half december verscheen het eindrapport van de parlementaire commissie Kinderopvangtoeslag, die de problemen rond de fraudeaanpak bij de kinderopvangtoeslag – uitgevoerd door de Belastingdienst – onderzocht.
13 januari 2021 | Peter Kanne & Milan Driessen | #democratie #kabinet #kabinetsbeleid #politiek #verkiezingen

Ruim zeven op de tien Nederlanders (72%) vinden dat de conclusies van de commissie Kinderopvangtoeslag consequenties moeten krijgen, de rest vindt van niet of weet het niet.
Eén op drie kiezers (33%) vindt dat betrokken ambtenaren zouden moeten worden ontslagen en 30 procent wil dat bepaalde (oud-)bewindslieden aftreden. Het hele kabinet hoeft niet weg van de meeste kiezers: 8 procent vindt van wel. Een PvdD-kiezer op de vraag wat de consequenties moet zijn: “Beleid dat dit heeft kunnen veroorzaken aanpakken. Mensen volgen regels en daardoor worden de fouten gemaakt. Aftreden is mogelijk nuttig, maar niet in een coronacrisis.

Dit blijkt uit onderzoek van I&O Research. I&O Research voerde dit onderzoek uit op eigen initiatief (als onderdeel van de reguliere zetelpeiling) uit. Er was dus geen opdrachtgever.

Vooral Asscher en Wiebes genoemd als degenen die weg moeten

Lodewijk Asscher (26%) en Eric Wiebes (25%) worden het meest genoemd als (oud-) bewindslieden die zouden moeten opstappen.

Asscher moet weg van drie op tien PVV-, CDA-, SP en SGP-kiezers. Van de huidige PvdA-kiezers wil 18% dat. (De PvdA verliest twee zetels in de I&O-peiling van deze week, voornamelijk vanwege deze affaire en de rol van Asscher hierin). Relatief veel kiezers die in december nog PvdA wilde stemmen twijfelen nu.

Een geswitchte GroenLinks-kiezer: “De situatie rondom Lodewijk Asscher maakt het nu net iets minder waarschijnlijk om PvdA te stemmen, maar dat kan zo weer veranderen.
Een kiezer die is overgestapt naar de SP:“Renske Leijten en Peter Kwint staan voor zaken waar ik ook voor sta. De rol van Asscher vind ik nu een overweging om over te stappen.”

Mark Rutte moet van een 16 procent de eer aan zichzelf houden, voor Wopke Hoekstra is dat 8 procent. Volgens 22% of meer van de PVV-, FvD, GL-, SP en Pvda-kiezers moet Rutte weg. Slechts 2% van de VVD-kiezers wil dat.

Afgetreden politici kunnen niet terugkomen als lijsttrekker

Degenen die vinden dat een politicus moet aftreden vinden in circa 80 procent van de gevallen dat hij bij de verkiezingen in maart niet terug kan komen als lijsttrekker voor zijn partij. Voor de drie betreffende politici geldt dat 76 procent (Hoekstra) tot 82 procent (Asscher) vindt dat dat niet kan.
Van degenen die nu op de PvdA zouden stemmen vindt 11 procent dat Asscher moet aftreden én niet terug kan komen als lijsttrekker.

Tweede Kamer moet met zichzelf in gesprek

Dat de Tweede Kamer ook iets aan zichzelf te wijten heeft, is ook duidelijk voor veel van degenen die het gevolgd hebben en vinden dat er nu iets moet gebeuren: ruim een kwart (27%) van alle kiezers vindt dat de volksvertegenwoordigers met elkaar in gesprek moeten om dit in de toekomst te voorkomen. 

Verantwoording

Dit onderzoek vond plaats van vrijdag 8 tot maandag 11 januari 2021.
Er werkten in totaal 2.336 Nederlanders mee aan dit onderzoek.

Het grootste deel van de deelnemers (2.217) is afkomstig uit het I&O Research Panel. Daarnaast vulden 119 Nederlanders de vragenlijst in via het panel van PanelClix.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Peter Kanne

Senior onderzoeksadviseur

afbeelding

Milan Driessen

Onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.