Jonge mensen hebben vaker langdurige klachten na corona

Bij jongeren tussen de 12 en 25 jaar houdt 5 procent langdurig klachten na een coronabesmetting. Dit staat ook wel bekend als post-COVID of Long COVID. Bij volwassenen (26+) is dat ruim 3 procent. Dat blijkt uit het nieuwste kwartaalonderzoek van december 2023.
19 maart 2024 | Michael Brandt
Jonge mensen hebben vaker langdurige klachten na corona

Bij jongeren tussen de 12 en 25 jaar houdt 5 procent langdurig klachten na een coronabesmetting. Dit staat ook wel bekend als post-COVID of Long COVID. Bij volwassenen (26+) is dat ruim 3 procent. Dat blijkt uit het nieuwste kwartaalonderzoek van december 2023. De resultaten van dit onderzoek zijn onderdeel van het Gezondheidsonderzoek COVID-19. Ipsos I&O verzorgde de dataverzameling voor deze en ook toekomstige kwartaalmetingen.

Vijf procent houdt langdurig klachten na coronabesmetting

Van de jongeren geeft 5 procent aan dat ze nog lang last hebben van klachten na een coronabesmetting. Dit staat ook wel bekend als post-COVID of Long COVID. Een vijfde van deze jongeren voelt zich hierdoor in het dagelijks leven heel erg beperkt. Bij 9 procent van de jongeren houden de klachten al 2 tot 3 jaar aan en 30 procent zegt dat hun klachten 1 tot 2 jaar geleden begonnen. Van de jongeren die klachten hebben zegt 39 procent dat de huisarts hen een diagnose heeft gegeven. Daarnaast is het bij 44 procent zo dat zij zelf of dat mensen die hen goed kennen, denken dat ze post-COVID hebben. In juni 2023 vertelden jongeren met post-COVID over hoe deze klachten invloed hebben op hun leven: Ervaringen post-COVID.

Kleine veranderingen in de gezondheid van jongeren

De meting van december 2023 laat kleine veranderingen zien in de gezondheid van jongeren. Ongeveer evenveel jongeren als in september 2023 geven aan dat ze psychische klachten hebben (37 procent vergeleken met 35 procent in september 2023). Er komen nog steeds meer jongeren bij de huisarts met angstige gevoelens dan voor de coronapandemie (2019), maar het verschil met 2019 is kleiner dan vorig kwartaal. Het aantal contacten met de huisarts rondom zelfdodingsgedachten of -pogingen (hoewel nog steeds hoger dan voor corona) lijkt wel weer langzaam terug te keren naar wat het voor de coronapandemie was. Verder voelt het grootste deel van de jongeren (79 procent) zich meestal gelukkig.

Onderzoeksprogramma naar gevolgen langlopende crisis

De coronapandemie heeft een crisis veroorzaakt die lang duurt. Over de gevolgen van langzame, langslepende crises is nog weinig bekend. Het Netwerk GOR, verzamelt hier 5 jaar (2021-2025) meer kennis over met het Gezondheidsonderzoek COVID-19. Dit netwerk bestaat uit het RIVM, lokale GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)’en, GGD GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio) Nederland, het Nivel en ARQ (Nationaal Psychotrauma Centrum) Nationaal Psychotrauma Centrum.

Verzamelen data

De peiling is in opdracht van het Netwerk GOR door Ipsos I&O uitgevoerd.
Steekproefselectie en het verzamelen van data voor meetronde 10 liep van 11 tot en met 22 december 2023. In totaal zijn 3.821 I&O Research-panelleden benaderd (16-25 jaar). Daarnaast zijn ook 4.093 panelleden met thuiswonende kinderen gevraagd om mee te doen. Wanneer ouders toestemming gaven voor hun kind(eren) om deel te nemen, konden zij de vragenlijst delen met hun kind(eren). Aanvullend op het I&O Research-panel zijn panels van PanelClix, Panel Inzicht en Norstat ingezet om de respons te verhogen. Na de kwaliteitschecks om de dataset op te schonen waren er 4.919 ingevulde vragenlijsten van jongeren (12-25 jaar) die meededen aan meetronde 10.
Zie ook: Aanpak kwartaalonderzoek jongeren | RIVM.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Michael Brandt

Senior onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.