Ipsos I&O-zetelpeiling: Stijging PVV na verkiezingen zet niet door

In de eerste Politieke Barometer van 2024 – uitgevoerd tussen 26 en 29 januari – vindt er een paar zetelschommelingen plaats
01 februari 2024 | Sander Nieuwkerk | #peiling #politiek #zetelpeiling
Ipsos I&O-zetelpeiling: Stijging PVV na verkiezingen zet niet door

Politieke Barometer

De Politieke Barometer wordt uitgevoerd door Ipsos I&O voor EenVandaag. Deze peiling is uitgevoerd door Ipsos I&O in het Ipsos panel. Sinds januari dit jaar zijn Ipsos Nederland en I&O Research één bedrijf. Voorlopig blijven er nog twee zetelpeilingen: één uitgevoerd in het Ipsos panel, en één uitgevoerd in het I&O Research Panel. De komende maanden zal EenVandaag de peilingen van het Ipsos panel blijven publiceren. In februari komt er daarnaast ook weer een peiling uit het I&O Research Panel.

PVV groeit niet door

Beginnende bij de formerende partijen, zien we een daling bij de PVV. De partij van Geert Wilders – die in december 2023 juist een grote stijging noteerde – komt in het nieuwe jaar met 45 zetels twee zetels lager uit (47 in december). Ook de BoerBurgerBeweging verliest een tweetal zetels en komt hiermee uit op 6. De partij van Dilan Yeşilgöz blijft – net als het NSC – stabiel ten opzichte van de peiling van december.

De PVV is met 45 zetels met afstand de grootste partij, gevolgd door GroenLinks-PvdA (25). VVD staat op 19 zetels en NSC peilt nu op 18 zetels. D66 komt uit op 11 zetels, BBB peilt op 6, CDA op 5 en de Partij voor de Dieren staat op 4 zetels. Vier partijen (SP, DENK, FvD en SGP) staan op 3 zetels en Volt en de ChristenUnie komen beide uit op 2 zetels. Tot slot behaalt JA21 in deze peiling één zetel.

Lichte groei GL-PvdA en D66

GroenLinks-PvdA en D66 staan deze peiling allebei op winst. Allereerst GroenLinks-PvdA. Waar de partij in december drie zetels verloor ten opzichte van de uitslag bij de Tweede Kamerverkiezingen en uitkwam op 22 zetels, wint de partij deze zetels terug in januari en staat daarmee weer op 25 zetels. De andere stijger – D66 – komt uit op 11 zetels en wint er twee sinds december.

Bijna helft heeft vertrouwen in welslagen formatie

Op dit moment voeren PVV, VVD, NSC en BBB gesprekken over een mogelijke kabinetssamenwerking. Ons aanvullend onderzoek laat zien dat iets minder dan de helft van de Nederlanders (46%) er vertrouwen in heeft dat de partijen erin slagen om samen een regering te volgen. Dat is een nipte daling ten opzichte van december, toen 51% vertrouwen had. Twee vijfde (43%) heeft juist (heel) weinig vertrouwen, waar dat een maand geleden een derde (36%) was. Alleen bij het electoraat van de formerende partijen is er een meerderheid die verwacht dat de partijen erin slagen om samen één regering te vormen.

Deze Ipsos Politieke Barometer is gebaseerd op online onderzoek onder een representatieve steekproef van 1.025 stemgerechtigde Nederlanders. De gegevens zijn verzameld van vrijdag 26 t/m maandag 29 januari 2024.

Hoe nauwkeurig zijn de cijfers?
Omdat de zetels die we publiceren zijn gebaseerd op steekproeven, moet rekening worden gehouden met de statistische marges die daarbij horen. Bij de steekproeven die per peiling worden gebruikt zijn die marges gemiddeld bij de kleine partijen +/- 1% en bij de grootste partijen +/- 2.5%.

This poll is based on an online study among a representative random sample of 1,025 Dutch people entitled to vote. The data was collected from Friday, January 26 up to and including Monday, January 29, 2024.

How accurate are the figures?
Because the numbers of seats we publish are based on random samples, statistical margins should be taken into account accordingly. Given the size of the samples used in the separate polls, the average margins are +/- 1% for the smaller parties and +/- 2.5% for the largest parties.

Ipsos I&O en EenVandaag

Deze peiling is uitgevoerd door Ipsos I&O in het Ipsos-panel. Sinds januari dit jaar zijn Ipsos Nederland en I&O Research één bedrijf. Voorlopig blijven er nog twee zetelpeilingen: één uitgevoerd in het Ipsos-panel, en één uitgevoerd in het I&O Research Panel.

De komende maanden zal EenVandaag de peilingen van het Ipsos-panel blijven publiceren. In februari komt er daarnaast ook weer een peiling uit het I&O Research Panel.

We gebruiken deze periode om – in samenspraak met belanghebbenden uit media, wetenschap en overheid – te bepalen hoe we in de toekomst zullen omgaan met de zetelpeilingen. Duidelijk is in ieder geval dat Ipsos I&O door zal blijven gaan met zetelpeilingen.

Onze cijfers worden ook gepubliceerd door EenVandaag in De Peiling op www.depeiling.nl.

Voor meer resultaten uit ons aanvullend onderzoek kun je ons op Twitter volgen via www.twitter.com/Politieke_B.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Sander Nieuwkerk

Onderzoeksmanager

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.