I&O zetelpeiling: Wopke-effect, CDA groeit naar 19 zetels

Het CDA, met nieuwe lijsttrekker Wopke Hoekstra, wint ten opzichte van november zes zetels en komt daarmee op 19 virtuele zetels. De VVD blijft in de I&O-peiling virtueel de grootste partij met 43 zetels.
15 december 2020 | Peter Kanne & Wietse van Engeland

Het CDA, met nieuwe lijsttrekker Wopke Hoekstra, wint ten opzichte van november zes zetels en komt daarmee op 19 virtuele zetels. Dit blijkt uit de I&O-peiling vanaf vrijdag 22 uur , toen bekend werd dat Wopke Hoekstra het leiderschap aanvaardde. De VVD blijft in de I&O-peiling virtueel de grootste partij met 43 zetels. Dat is een zetel minder dan in november. De PVV blijft de nummer twee met 22 virtuele zetels; in november waren dat er 21. De neergang van Forum voor Democratie zet door, deze partij verliest ten opzichte van november twee zetels en komt uit op vier zetels. Voor het overige zijn de verschillen klein.

Potentie voor doorgroei CDA onder Hoekstra

In deze peiling gaven we geen informatie over het nieuwe leiderschap. In een volgende vraag deden we dat wel, we vertelden dat Wopke Hoekstra lijsttrekker voor het CDA wordt. Daaruit blijkt dat het CDA in potentie nog verder kan groeien onder Wopke Hoekstra. Als kiezers verteld wordt dat Hoekstra de nieuwe lijsttrekker voor het CDA is, zegt een nog groter deel op het CDA te willen stemmen en gaat de partij – virtueel naar 23 zetels. Ten opzichte van november wordt deze winst geboekt bij VVD, SP en ChristenUnie. Vooralsnog lijkt de schade voor de VVD te overzien, Hoekstra is zowel aanvullend op als concurrentie voor de VVD. Of zoals iemand die overstapt van VVD naar CDA het uitdrukt: “We hebben in NL dringend behoefte aan duidelijkheid en leiderschap. Samen met Rutte is Hoekstra een prima combi.”

Rutte en Hoekstra best gewaardeerde lijsttrekkers; Kaag valt terug

Mark Rutte wordt van de lijsttrekkers het best gewaardeerd: een 7,1. Rutte staat sinds de coronacrisis stationair op een zeven, daarvoor schommelde hij rond de zes.  Wopke Hoekstra wordt gewaardeerd met een 7,0, waarmee hij kort achter Rutte zit. Op afstand volgen de andere lijsttrekkers. Eerst die van de coalitiepartijen: Gert-Jan Segers (5,9) en Sigrid Kaag (5,8). Daarna volgen leiders van de oppositie zoals Asscher (5,6), Marijnissen (5,5) en Klaver (5,3). Voor Kaag betekent deze score een terugval. Ze stond in mei nog op een 6,7, in juli op een 6,6. In juli gaven de D66-kiezers haar nog een 8,3, nu is dat nog een 7,9.

Omtzigt best gewaardeerde politicus, maar CDA-kiezers willen Hoekstra als lijsttrekker

Overigens zou het CDA ook extra zetels halen als Pieter Omtzigt de lijsttrekker zou worden (19 zetels), al is het in potentie minder dan onder Hoekstra. Het CDA lijkt er goed aan gedaan te hebben Hoekstra naar voren te schuiven: een meerderheid (62%) van de CDA-kiezers vindt Hoekstra het meest geschikt, 18 procent zou kiezen voor Omtzigt. Maar Omtzigt is wel de politicus die door (alle) kiezers het best gewaardeerd wordt: hij krijgt gemiddeld maar liefst een 7,2, hoger dus dan Rutte (7,1) en Hoekstra (7,0).

Belangrijkste electorale thema’s: gezondheidszorg, klimaat en woningmarkt

Kiezers vinden gezondheidszorg  net als in november het belangrijkste onderwerp voor de verkiezingen (35%). Daarachter volgen nu woningmarkt (31%), duurzaamheid & klimaat (29%). Vergeleken met november wordt het aanpakken van de coronacrisis vaker genoemd: dit thema wordt nu door 21 procent van de kiezers genoemd, in november was dit aandeel nog 16 procent.

Tevredenheid met kabinet Rutte III stabiel hoog

Twee derde van de Nederlanders (65 procent) is momenteel tevreden met het kabinet Rutte-III, 32 procent is dat niet of in beperkte mate. Ten opzichte van een maand geleden (67 tevreden) blijft de tevredenheid over het kabinet gelijk.

Verantwoording

Dit onderzoek vond plaats van vrijdagavond 11 december tot maandagochtend 14 december 2020. Er werkten in totaal 1.257 Nederlanders van 18 jaar of ouder mee aan dit onderzoek. De onderzoeksresultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, regio, opleidingsniveau en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017. De weging is uitgevoerd conform de richtlijnen van de Gouden Standaard. Hiermee is de steekproef representatief voor de kiesgerechtigde Nederlandse inwoners (18+), voor wat betreft deze achtergrondkenmerken.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Peter Kanne

Senior onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.