I&O-zetelpeiling: VVD stabiel de grootste, FvD levert verder in

De VVD gaat van 40 naar 42 zetels in de I&O-peiling van oktober 2020. Forum voor Democratie levert opnieuw zetels in, nu van 10 naar 7 zetels. Voor het overige zijn de verschillen ten opzichte van september klein.
13 oktober 2020 | Peter Kanne & Milan Driessen

De VVD gaat van 40 naar 42 zetels in de I&O-peiling van oktober 2020. Daarmee vergroot ze haar voorsprong als grootste partij van Nederland op de nummer twee, de PVV (stabiel op 19 zetels). Forum voor Democratie levert opnieuw zetels in, nu van 10 naar 7 zetels. In augustus waren dit er nog twaalf.

Voor het overige zijn de verschillen ten opzichte van september klein en niet significant. CDA, D66 en GroenLinks hebben nu allen 14 zetels, de PvdA blijft staan op 13 zetels, maar deze vier partijen zijn virtueel even groot (allen circa 9 procent). De SP blijft daar enigszins bij achter (9 zetels, 6 procent).

Tevredenheid met kabinet Rutte III neemt iets af

Ruim zes op tien kiezers (63 procent) zijn momenteel tevreden met het kabinet Rutte-III, 35 procent is dat niet of in beperkte mate. Ten opzichte van een maand geleden (65% tevreden) is dit geen significante daling, maar ten opzichte van mei dit jaar (67%) kunnen we spreken van een lichte daling.  Met name kiezers van PvdD, PVV, GroenLinks en SGP zijn sinds mei minder tevreden met het kabinet.

Verantwoording

Dit onderzoek vond plaats van vrijdag 9 oktober tot maandagochtend 12 oktober 2020. Er werkten in totaal 1.985 Nederlanders mee aan dit onderzoek. De resultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, opleiding, regio en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017. Het grootste deel van de deelnemers (1.846) is afkomstig uit het I&O Research Panel. Daarnaast vulden 139 Nederlanders de vragenlijst in via het panel van PanelClix.

De onderzoeksresultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, regio, opleidingsniveau en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017. De weging is uitgevoerd conform de richtlijnen van de Gouden Standaard. Hiermee is de steekproef representatief voor de kiesgerechtigde Nederlandse inwoners (18+), voor wat betreft deze achtergrondkenmerken.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Peter Kanne

Senior onderzoeksadviseur

afbeelding

Milan Driessen

Onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.