I&O-Zetelpeiling 8 maart: VVD levert gestaag in, D66 groeit langzaam
De VVD levert opnieuw een zetel in: van 37 naar 36 zetels. Geen significante daling, maar gezien over de afgelopen 5 weken is er sprake van een gestage daling voor de VVD in de I&O Research zetelpeiling.
Begin februari stond de VVD nog op 43 zetels in onze peiling, met 24 zetels voorsprong op PVV en CDA. Nu heeft de VVD er 17 meer dan de PVV en 20 meer dan het CDA.
Toch komen de achtervolgers niet dichterbij. De PVV blijft stabiel op 19 zetels staan en het CDA verliest er twee ten opzichte van de peiling van vorige week en verliest haar notering in de virtuele top drie.
D66 gaat van 15 naar 16 zetels. Ook dit is (vanzelfsprekend) geen significant verschil, maar D66 stond begin februari nog op 12 zetels.
PvdA (stabiel op 13) en GroenLinks (van 12 naar 11) volgen iets daarachter.
De SP stabiliseert op 10 zetels.
Geen van de overige partijen komt boven de kiesdrempel uit. De BoerBurgerBeweging (0,5%) en Code Oranje (CO, 0,4%)zitten dicht tegen de kiesdrempel aan: de onzekerheidsmarges komen net boven de kiesrempel uit (0,7%).
Driekwart is nog niet zeker van zijn stem
Op dit moment is 27 procent van alle kiezers die denken te gaan stemmen, ‘geland’: ze hebben een partij van eerste voorkeur en weten zeker op hen te gaan stemmen. Ongeveer drie kwart van de kiezers is dus nog ‘zwevend’ (73%). Dat is – twee weken voor de verkiezingen – precies evenveel als hetzelfde moment voorafgaand aan de TK-verkiezingen van 2017. De manier waarop het zich ontwikkelt loopt ook evenredig aan die van 4 jaar geleden.
Zweven betekent overigens niet dat men helemaal niet weet wat te gaan stemmen: 61 procent heeft een eerste voorkeur maar overweegt ook nog andere partijen, 12 procent weet het helemaal nog niet.
Tevredenheid met kabinet stabiliseert
De tevredenheid met het (inmiddels demissionaire) kabinet nam sinds november vorig jaar gestaag af: toen was 67 procent nog tevreden met het kabinet Rutte-III, inmiddels is dat nog 55 procent – net als vorige week.
Inmiddels zijn vier op de tien Nederlanders ontevreden met het kabinet (42%). In november van vorig jaar was dit nog 30 procent.
Verantwoording
Dit onderzoek vond plaats van vrijdagochtend 5 maart tot maandagmorgen 8 maart 2021.
Er werkten in totaal 2.576 Nederlanders van 18 jaar of ouder mee aan dit onderzoek. Het grootste deel hiervan is afkomstig uit het I&O Research Panel en 254 respondenten vulden de vragenlijst via het panel van PanelClix.
De onderzoeksresultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, regio, opleidingsniveau en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017. De weging is uitgevoerd conform de richtlijnen van de Gouden Standaard. Hiermee is de steekproef representatief voor de kiesgerechtigde Nederlandse inwoners (18+), voor wat betreft deze achtergrondkenmerken. Bij onderzoek is er sprake van een betrouwbaarheidsinterval en onnauwkeurigheidsmarges. In dit onderzoek gaan we uit van een betrouwbaarheid van 95 procent. Bij een steekproef van n=2.576 en een uitkomst van 50 procent is er sprake van een foutmarge van plus of min 1,9 procent.
Het gehele rapport
Peter Kanne
Senior onderzoeksadviseur
Milan Driessen
Onderzoeker