I&O Trends: zelf analyseren met I&O-data

We hebben iets nieuws bij I&O Research: I&O Trends! Een dashboard waarmee jij zelf door onze data kunt grasduinen, analyses naar achtergrondkenmerken kunt maken en ontwikkelingen in de publieke opinie kunt volgen.
16 oktober 2023 | Peter Kanne & Asher van der Schelde
I&O Trends: zelf analyseren met I&O-data

We hebben iets nieuws bij I&O Research: I&O Trends!

Een dashboard waarmee jij zelf door onze data kunt grasduinen, analyses naar achtergrondkenmerken kunt maken en ontwikkelingen in de publieke opinie kunt volgen.

We zoomen in op drie thema’s: politieke voorkeur, vertrouwen in de overheid en zorgen om klimaatverandering.
Voor elk van deze thema’s hebben we een apart dashboard gemaakt waarin we illustreren hoe de attitudes van Nederlanders veranderen in de loop der tijd.

Ook is het mogelijk om verder te kijken dan landelijke gemiddeldes. Het dashboard stelt namelijk in staat om data uit te splitsen naar leeftijdsgroep en opleidingsniveau.
Op deze manier kun je zelf zien hoe groepen in de samenleving denken over deze issues én hoe dit zich ontwikkelt.

De komende maanden zullen we meer dashboards toevoegen die betrekking hebben op de thema’s waar we bij I&O Research onderzoek naar doen.

Onderzoeksverantwoording
Op regelmatige basis voert I&O Research opinieonderzoek uit onder de Nederlandse bevolking. Een deel van de uitkomsten uit deze onderzoeken hebben we nu samengevoegd in deze dashboards. Bij deze metingen gebruiken we doorgaans steekproeven van 2.000 respondenten (representatief voor Nederlanders van 18 jaar en ouder).

De onderzoeksresultaten wegen we op geslacht, leeftijd, regio, opleidingsniveau en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021. De weging wordt uitgevoerd conform de richtlijnen van de Gouden Standaard (CBS). Hiermee is de steekproef representatief voor de kiesgerechtigde Nederlandse inwoners (18+), voor wat betreft deze achtergrondkenmerken. Bij onderzoek is er sprake van een betrouwbaarheidsinterval en onnauwkeurigheidsmarges. Bij dit type onderzoek gaan we uit van een betrouwbaarheid van 95 procent. Bij een steekproef van n=2.000 en een uitkomst van 50 procent is er sprake van een foutmarge van plus of min 2,2 procent.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Peter Kanne

Senior onderzoeksadviseur

afbeelding

Asher van der Schelde

Onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.