I&O Research nieuwe uitvoerder van de JenV Monitor

Vanaf 2022 voert I&O Research de JenV Monitor uit, in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV). De JenV Monitor is een grootschalig kwantitatief onderzoek naar de houding en kennis van Nederlanders over onderwerpen waar het Ministerie van Justitie en Veiligheid zich mee bezig houdt.
11 oktober 2022 | Frank ten Doeschot & Gwendolyn van Straaten

Wat is de JenV monitor?

Het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) wil graag inzicht verkrijgen in de houding en kennis van Nederlanders ten aanzien van onderwerpen waar het ministerie zich mee bezighoudt: veiligheidsbeleving, drugs, ondermijnende, georganiseerde criminaliteit en mensenhandel, de rechtsstaat en migratie en asiel. Om de houding van en kennis over deze onderwerpen te achterhalen laat JenV twee maal per jaar een monitor uitvoeren (de JenV Monitor).

Hoe wordt de JenV monitor uitgevoerd?

Elk voorjaar en elk najaar, wordt de JenV monitor uitgevoerd. Hiervoor worden ruim 2.000 inwoners van Nederland van 18 jaar en ouder, die lid zijn van het I&O Research Panel, benaderd met een online vragenlijst. We zorgen ervoor dat we een representatieve groep Nederlanders in de steekproef verkrijgen op het vlak van leeftijd, geslacht, opleiding, herkomst, stemgedrag bij de laatste Tweede Kamer verkiezingen en regio. De uitkomsten van dit onderzoek worden door de beleidsafdelingen en de communicatieafdeling van JenV gebruikt om verschuivingen in de publieke opinie te signaleren en zo een vinger aan de pols te houden.

De uitkomsten van de voorjaarsmeting 2022 zijn inmiddels gepubliceerd op de website van de Rijksoverheid.

Snel inzicht in ontwikkelingen of vraagstukken

Naast de JenV Monitor voert I&O Research, op aanvraag van JenV, ook kortlopende onderzoeken (flitspeilingen) uit naar actuele, maatschappelijke ontwikkelingen of vraagstukken. Via deze onderzoeken krijgt het ministerie van JenV binnen enkele dagen inzicht in de opvattingen onder de Nederlandse bevolking met betrekking tot het betreffende onderwerp. Een voorbeeld hiervan is een zevental peilingen naar de houding van Nederlanders met betrekking tot de opvang van asielzoekers en statushouders in Nederland.

Het Rapport

Download hier het volledige rapport.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Frank ten Doeschot

Onderzoeksadviseur

afbeelding

Gwendolyn van Straaten

Onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.