I&O Research helpt mee Wmo-ervaringen in kaart te brengen

Op 31 januari 2018 heeft het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) de rapportage ‘De Wmo 2015 in praktijk: de lokale uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning’ gepubliceerd.
06 februari 2018 | Michael Brandt & Robbert Zandvliet
I&O Research helpt mee Wmo-ervaringen in kaart te brengen

Op 31 januari 2018 heeft het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) de rapportage
‘De Wmo 2015 in praktijk: de lokale uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning’ gepubliceerd. I&O Research heeft een bijdrage aan dit onderzoek geleverd door een enquête onder Wmo-beleidsmedewerkers uit te voeren.

De resultaten laten onder meer zien dat de samenwerking tussen gemeenten en aanbieders en zorgverzekeraars onder de Wmo 2015 lijkt toe te nemen. Ook worden verbindingen gelegd met andere beleidsterreinen, met andere gemeenten in de regio en tussen hulpverleners op de werkvloer. Maar er zijn ook belemmeringen. Zo verloopt de afstemming tussen gemeenten en zorgverzekeraars vaak nog niet soepel, vooral in kleine gemeenten.

Voor het onderzoek zijn alle gemeenten in Nederland benaderd, en is aan (coördinerend) Wmo-beleidsmedewerkers gevraagd om een online vragenlijst in te vullen. 269 van de 388 (69%) gemeenten in 2017 werkten aan het onderzoek mee.

De resultaten en informatie over de opzet van de studie zijn te lezen in deze publicatie.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Michael Brandt

Senior onderzoeker

afbeelding

Robbert Zandvliet

Senior onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.