I&O Research betrokken bij proefbevolkingsonderzoek naar longkanker

Het onderzoek 4-IN-THE-LUNG-RUN is een Europees onderzoek naar de vroege opsporing van longkanker. Ruim 400.000 Nederlanders tussen de 60 en 79 jaar worden uitgenodigd om aan dit onderzoek deel te nemen. Erasmus MC voert het onderzoek in Nederland uit. I&O Research ondersteunt hen daarbij.
08 september 2022 | Jolijn Polet | #gezondheid #roken
I&O Research betrokken bij proefbevolkingsonderzoek naar longkanker

Ruim 400.000 Nederlanders tussen de 60-79 jaar in drie regio’s rondom Amsterdam, Bilthoven en Drachten ontvangen een uitnodiging voor een proefbevolkingsonderzoek naar longkanker. Het onderzoek richt zich op (ex-)rokers. Zij worden gevraagd om een vragenlijst in te vullen. Op basis van deze gegevens worden mensen geselecteerd voor deelname aan het onderzoek.

CT-scans

Deelnemers worden uitgenodigd voor CT-scans van de longen. Eén van de doelen van het onderzoek is om uit te zoeken hoe vaak longscans nodig zijn om longkanker vroegtijdig op te sporen. De scans worden gemaakt in één van de drie screeningcentra in Nederland: het AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek in Amsterdam, Link2Care Clinics in Bilthoven en het Nij Smellinghe Ziekenhuis in Drachten.

Rokers

Het onderzoek richt zich op mensen die veel gerookt hebben of nog steeds veel roken. Zij hebben een verhoogd risico op het krijgen van longkanker. Bij longkanker ontstaan er vaak pas laat klachten. Daarom wordt meestal pas laat ontdekt dat iemand longkanker heeft. Wanneer de kanker in een vroeg stadium wordt gevonden, kan het meestal beter worden behandeld. De prognose verbetert ook wanneer longkanker eerder ontdekt wordt.

4-IN-THE-LUNG-RUN

Het proefbevolkingsonderzoek 4-IN-THE-LUNG-RUN is een nieuw Europees onderzoek. Het wordt uitgevoerd in Nederland, Duitsland, Spanje, Italië en Frankrijk. Het Erasmus MC voert het onderzoek in Nederland uit. I&O Research ondersteunt hen daarbij o.a. door de uitnodigingen te versturen en de online en schriftelijke respons te verwerken .

Meer informatie over het onderzoek vindt u hier.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.