Inwoners Hanzesteden trots op toerisme, maar zien ook nadelen voor leefbaarheid

Inwoners van de Hanzesteden in Oost-Nederland zijn trots op het toerisme in hun stad. Dit blijkt uit een bewonersonderzoek dat Ipsos I&O (voorheen I&O Research) uitvoerde in opdracht van Hanzesteden Marketing. De steun voor toerisme scoort een 3,8 op een schaal van 1 tot 5. Tegelijkertijd zien inwoners ook de negatieve impact van toerisme voor de leefbaarheid in de steden, dit scoort gemiddeld een 3,2.
15 april 2024 | Carmen de Krosse & Ralf ten Hove | #economie #Recreatie & Toerisme

In opdracht van Hanzesteden Marketing en namens de negen samenwerkende Hanzesteden in Oost-Nederland voerde Ipsos I&O (voorheen I&O Research) een bewonersonderzoek uit. Tussen 15 januari en 11 februari 2024 vulden 5.481 inwoners van de negen Hanzesteden in Oost-Nederland een vragenlijst in over het toerisme in en de leefbaarheid van hun stad. Net als in de vorige meting uit 2019 staan inwoners overwegend positief tegenover toerisme. De steun voor toerisme scoort – net als in 2019 – een 3,8 op een schaal van 1 tot 5.

Zeven op de tien willen dat hun stad een toeristische bestemming blijft

Een meerderheid van de inwoners steunt het toerisme in hun stad. Ruim zeven op de tien inwoners willen dat hun stad een toeristische bestemming blijft en een vergelijkbaar deel wil dat toerisme belangrijk blijft. Veel inwoners vinden dan ook dat hun stad promotie van toerisme moet ondersteunen en dat toerisme actief aangemoedigd moet worden. Dit is terug te zien in het gevoel van trots onder inwoners, driekwart is namelijk trots een inwoner te zijn van een Hanzestad.

Figuur 1 Aspecten van het thema ‘steun voor toerisme’ (n=5.394)

Een groter ‘wij-gevoel’

Een gevoel van sociale verbondenheid draagt bij aan het creëren van draagvlak voor toerisme. Er is verdeeldheid onder inwoners van de Hanzesteden over de mate waarin toerisme bijdraagt aan de sociale verbondenheid. Een derde ervaart een ‘wij-gevoel’ door toerisme, een vijfde ervaart dit gevoel niet. Het ‘wij-gevoel’ is toegenomen ten opzichte van 2019, toen ervaarde een kwart van de inwoners dit gevoel door toerisme. Dit is een positieve ontwikkeling die bijdraagt aan de steun voor toerisme.

Zwerfafval aanpakken, groene omgeving stimuleren

Naast het versterken van positieve aspecten, zoals de sociale verbondenheid, is het belangrijk de negatieve impact op de leefbaarheid te verminderen. De negatieve impact scoort een 3,2. Dit is een toename ten opzichte van 2019 (2,9), wat betekent dat inwoners meer negatieve impact ervaren. Net als in 2019 is zwerfafval een verbeterpunt waaraan gewerkt kan worden. Vier op de tien inwoners ervaren dat er door toerisme meer zwerfafval is. Ook vragen stijgende prijzen en drukte door toerisme aandacht van de lokale overheden. Verder vinden ruim negen op de tien inwoners van de Hanzesteden het behoud van de natuurlijke omgeving erg belangrijk. De stimulering, bescherming en behoud van groen door toerisme bieden daarom kansen om de positieve impact van toerisme te vergroten.

Rapport

Download hier het volledige rapport.

Verantwoording

Ipsos I&O (voorheen I&O Research) voerde het bewonersonderzoek uit tussen 15 januari en 11 februari 2024 in opdracht van Hanzesteden Marketing. Inwoners van de negen Hanzesteden ontvingen een schriftelijke uitnodiging van de gemeente om online deel te nemen aan het onderzoek. In totaal vulden 5.481 inwoners de vragenlijst in. De resultaten zijn gewogen op leeftijd, geslacht en bevolkingsgrootte.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Carmen de Krosse

Onderzoeker

afbeelding

Ralf ten Hove

Onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.