Internationaal onderzoek naar digitale vaardigheden leerlingen van start

De voorbereidingen van ICILS, een internationaal onderzoek naar de digitale geletterdheid van 14-jarige leerlingen zijn in meer dan dertig landen van start gegaan. I&O Research verzorgt de werving van scholen en dataverzameling voor het Nederlandse deel van het onderzoek.
22 december 2022 | Anne Groot & Kimberly Farzan | #onderwijs
<strong>Internationaal onderzoek naar digitale vaardigheden leerlingen van start</strong>

In meer dan dertig landen zijn de voorbereidingen voor ICILS 2023 van start gegaan. ICILS staat voor International Computer and Information Literacy Study en is een internationaal onderzoek naar de digitale geletterdheid van 14-jarige leerlingen. In Nederland voert I&O Research het onderzoek uit, in samenwerking met het Kohnstamm Instituut en de Universiteit van Amsterdam, in opdracht van het NRO en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. I&O Research is verantwoordelijk voor de werving van scholen en de dataverzameling.

Belang van ICILS

Basisvaardigheden in het onderwijs staan hoog op de agenda in Nederland. Deze vaardigheden zijn immers belangrijk om goed mee te kunnen doen in de maatschappij. Naast lezen, schrijven en rekenen wordt ook de basisvaardigheid ‘digitale geletterdheid’ steeds belangrijker gevonden. Hoe goed zijn leerlingen voorbereid op het leven en werken in een digitale wereld? Dat dient dit onderzoek uit te wijzen.

Het onderzoek

ICILS bestaat uit twee onderdelen:

  • afname van een digitale toets onder leerlingen om hun digitale vaardigheden in kaart te brengen (deze afname vindt op school plaats);
  • afname van vragenlijsten bij docenten, ICT-coördinatoren en schoolleiders over hun persoonlijke ICT-gebruik en dat op school.


Aan de hand van de toets en de vragenlijsten worden de volgende resultaten in kaart gebracht:

  • de digitale vaardigheden van 14-jarige leerlingen;
  • verschillen in digitale vaardigheden tussen leerlingen binnen Nederland en leerlingen uit andere landen;
  • het verband tussen leerlingkenmerken, zoals sociaaleconomische status en ICT-gebruik thuis en op school, en hun digitale vaardigheden;
  • de samenhang tussen schoolkenmerken en digitale vaardigheden van leerlingen.


ICILS 2023

In februari en maart 2023 worden scholen geworven om deel te nemen aan het onderzoek. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een scholensteekproef. De scholen in de steekproef en hun schoolbesturen ontvangen een brief en flyer met informatie over het onderzoek en eventuele deelname. Vervolgens worden de scholen gebeld door I&O Research om deze informatie toe te lichten en deelname van de school aan het onderzoek te bespreken. De afnames van toetsen en vragenlijsten vinden vervolgens plaats in april, mei en juni.

De resultaten van het onderzoek worden naar verwachting eind 2024 gepubliceerd.

Meer informatie over ICILS is te vinden op https://www.iea.nl/studies/iea/icils.
U vindt hier een nieuwsbericht van het ministerie van OCW over ICILS.
U vindt hier meer informatie over het onderzoek ICILS.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Kimberly Farzan

Senior onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.