Inflatie brengt ruim kwart in problemen, pessimisme neemt af

Ruim een kwart (27%) van de Nederlandse bevolking heeft nu moeite met rondkomen. Dat is stabiel ten opzichte van vorige maand. Wel is het pessimisme over de economie afgenomen. Zo blijkt uit onderzoek in opdracht van NOS.
19 oktober 2022 | Asher van der Schelde
Inflatie brengt ruim kwart in problemen, pessimisme neemt af

I&O Research voert maandelijks onderzoek uit onder Nederlanders in opdracht van de NOS.
In dit rapport komen de economische verwachtingen aan bod en kijken we naar de effecten van de inflatie op de Nederlanders en welke compensatie ze hier graag voor zouden ontvangen. Het onderzoek vond plaats van vrijdag 14 tot maandag 17 oktober, er werkten in totaal 2.638 Nederlanders van 18 jaar of ouder aan mee.

Nederlander iets positiever over stand economie

Nederlanders zijn nu positiever over de stand van de economie dan een maand geleden. In september was het aandeel dat de economie slecht (46%) beoordeelde duidelijk groter dan het aandeel met een goede beoordeling (21%). Inmiddels geeft 31 procent een slechte beoordeling, nauwelijks meer dan het percentage (28%) goede beoordelingen. Vier op tien beoordelen de economie als niet goed en niet slecht.

Desalniettemin denkt de meerderheid (55%) nog altijd dat de economie het komende jaar zal verslechteren. Ook dit betekent een afname. In september was dit nog 64 procent.

Ruim kwart heeft moeite met rondkomen

Ruim een kwart (27%) van de Nederlanders heeft moeite met rondkomen. Dat is vergelijkbaar met september. Vijf procent zit of komt in de financiële problemen. Ten opzichte van september is dit aandeel iets afgenomen, wellicht door de compensatie de het kabinet belooft te geven.

Dertien procent stelt dat de huidige inflatie niets verandert aan zijn of haar financiële positie, dit is ten opzichte van september niet veranderd.

Van de Nederlanders met een minimum inkomen geeft 60 procent aan moeite te hebben met rondkomen. Ook dat percentage is stabiel ten opzichte van de vorige meting.

Iets minder Nederlanders verwachten betalingsproblemen

Net als vorige maand heeft drie procent van de volwassen Nederlanders (ca. 400.000 mensen) betalingsproblemen. Nog eens 15 procent verwacht deze problemen te krijgen. Dit was vorige maand nog 20 procent. Mogelijk is dat een effect van de beloofde maatregelen vanuit het kabinet. Zo kondigde men afgelopen maand aan dat iedere huishouden in november en december gecompenseerd wordt voor de huidige energierekeningen met 190 euro per maand.

Bijna de helft (46%) van de Nederlanders vindt dit een goed bedrag. Circa een kwart vindt dit bedrag te laag en wil meer compensatie terwijl 12 procent pleit voor minder (7%) of helemaal geen (5%) compensatie.

Onderzoeksverantwoording

Dit onderzoek – uitgevoerd in opdracht van de NOS -vond plaats van vrijdag 14 tot maandag 17 oktober. In totaal werkten 2.638 Nederlanders van 18 jaar of ouder mee aan dit onderzoek.

Het grootste deel van de steekproef (n=2.420) is afkomstig het I&O Research Panel, 218 respondenten deden mee via PanelClix. Dit zijn allen Nederlanders met een niet-westerse migratieachtergrond. 

De onderzoeksresultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, regio, opleidingsniveau en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021. De weging is uitgevoerd conform de richtlijnen van de Gouden Standaard. Hiermee is de steekproef representatief voor de kiesgerechtigde Nederlandse inwoners (18+), voor wat betreft deze achtergrondkenmerken

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Asher van der Schelde

Onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.