Inbrekers slaan vaak toe in duurdere én goedkopere woningen

Duurdere woningen zijn relatief vaak het doelwit van inbrekers. Een op de vijf bewoners van een woning met een WOZ-waarde van 500.000 euro of meer heeft in de afgelopen vijf jaar te maken gehad met een (poging tot) inbraak.
08 maart 2019 | Frank ten Doeschot & Gerben Huijgen
Inbrekers slaan vaak toe in duurdere én goedkopere woningen

Duurdere woningen zijn relatief vaak het doelwit van inbrekers. Een op de vijf bewoners van een woning met een WOZ-waarde van 500.000 euro of meer heeft in de afgelopen vijf jaar te maken gehad met een (poging tot) inbraak. Dure buurten kunnen aantrekkelijk zijn vanwege de potentiële waarde van de buit. Daarnaast blijken ook bewoners van relatief goedkope woningen naar verhouding wat vaker slachtoffer te worden van woninginbraak. Mogelijk komt dit door de slechtere beveiliging van deze huizen. In buurten waar inwoners in sociaal opzicht veel onderlinge banden hebben, zijn inbrekers minder vaak actief.

Dit blijkt uit een analyse die door het CBS is uitgevoerd op basis van de Veiligheidsmonitor 2017. De Veiligheidsmonitor is een grootschalig, landelijk onderzoek naar slachtofferschap, leefbaarheid en veiligheidsbeleving dat gezamenlijk door het CBS en I&O Research wordt uitgevoerd. Voor meer informatie over deelname aan de Veiligheidsmonitor kunt u terecht op www.veiligheidsmonitor.nl of contact opnemen met Gerben Huijgen of Frank ten Doeschot.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Frank ten Doeschot

Onderzoeksadviseur

afbeelding

Gerben Huijgen

Algemeen directeur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.