Hoeveel wegen luchtvaartpassagiers?

EASA (European Union Aviation Safety Agency) evalueert de veiligheidsvoorschriften in de luchtvaart, waarbij het gemiddelde gewicht van passagiers en hun bagage van belang is. I&O Research verzorgde de datacollectie op zes Europese luchthavens.
01 december 2022 | Michael Brandt | #mobiliteit #veiligheid
<strong>Hoeveel wegen luchtvaartpassagiers?</strong>

Binnen de luchtvaartsector gelden strenge veiligheidsvoorschriften. Een voorbeeld hiervan is het maximale startgewicht van een vliegtuig waarmee veilig gevlogen kan worden. Een ander voorbeeld is de hoeveelheid brandstof die een vliegtuig minimaal aan boord moet hebben om een vlucht te kunnen uitvoeren (inclusief een noodgedwongen omleiding). Om dit soort regelgeving te kunnen maken is het belangrijk om te weten hoe zwaar de vliegtuigen zijn. Maar het gewicht van passagiers en de bagage die wordt meegenomen aan boord, is moeilijker te bepalen. Hier zijn namelijk niet zomaar gegevens van beschikbaar.

Passagiers wegen op luchthavens

Om toch de luchtvaartveiligheidsregels te kunnen evalueren voert EASA (European Union Aviation Safety Agency) periodiek onderzoek uit naar het gemiddelde gewicht van passagiers en hun bagage. EASA is de Europese autoriteit die (onder andere) zorg draagt voor de veiligheid binnen de burgerluchtvaart in Europa. I&O Research heeft dit jaar in samenwerking met Lufthansa Consulting en Stichting Economisch Onderzoek (SEO) de nieuwste meting van dit onderzoek uitgevoerd.

Uitvoering door I&O Research

Hiervoor heeft een team van veldwerkers van I&O Research passagiers en hun handbagage gewogen op luchthavens in verschillende regio’s binnen de EU, namelijk op de volgende luchthavens: Athene (ATH), Brussel (BRU), Kopenhagen (CPH), Milaan (MXP), München (MUC) en Sofia (SOF). Hier hebben wij een totaal van 4.164 passagiers gewogen, tijdens een winter- en zomermeting dit jaar. Deze passagiers hebben (anoniem en geheel vrijwillig) meegedaan aan het onderzoek door met én zonder hun handbagage op een weegschaal te staan en een paar korte vragen te beantwoorden. Zo is bijvoorbeeld gevraagd naar het vluchtnummer, of ze businessclass vliegen of economy en de leeftijd en het geslacht van de passagier. Dit stelde ons in staat om informatie over verschillende groepen te verzamelen. Het onderzoek vond plaats achter de douane en ook na de ‘duty free’-winkels, zodat het totale gewicht dat mee aan boord gaat gemeten kon worden.

De belangrijkste uitkomsten

Het gemiddelde gewicht van alle passagiers is 76,3 kilo en 7,7 kilo voor hun handbagage. Dit verschilt nauwelijks ten opzichte van de uitkomsten van de vorige studie in 2008, waardoor de huidige veiligheidsvoorschriften nog actueel zijn. Opvallende resultaten zijn verder dat mannelijke passagiers meer handbagage meenemen dan vrouwelijke passagiers. Ook zien we dat passagiers die businessclass vliegen, of die langeafstandsvluchten maken, meer bagage meenemen.

Ondanks dat tijdens de wintermeting nog altijd veel coronamaatregelen van kracht waren en de oorlog in Oekraïne net uitbrak (veel geannuleerde vluchten) is het gelukt de benodigde data te verzamelen. Voor meer informatie over het onderzoek kunt u kijken op de website van EASA.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Michael Brandt

Senior onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.