Hoe staat het met het gemeentelijke rookvrij-beleid?

Bij de realisatie van de Rookvrije Generatie spelen gemeenten een belangrijke rol. Om de inzet van gemeenten en de ontwikkelingen te volgen, voert I&O Research in opdracht van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij opnieuw onderzoek uit onder alle Nederlandse gemeenten.
Hoe staat het met het gemeentelijke rookvrij-beleid?

Bij de realisatie van een Rookvrije Generatie spelen gemeenten een belangrijke rol. En dat al heel wat gemeenten actief zijn op het gebied van de Rookvrije Generatie bleek in 2020 uit de eerste meting van de Locatiemonitor die I&O Research uitvoerde in opdracht van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij. Bijna driekwart van de gemeenten is actief op het gebied van de Rookvrije Generatie en de helft van de gemeenten heeft dit beleidsmatig vastgelegd. 

Wij nodigen gemeenten uit om (weer) deel te nemen aan de Locatiemonitor!

Om te inventariseren of en welke gemeenten een bijdrage leveren aan de Rookvrije Generatie en wat de status is van bestaande initiatieven, sturen we alle gemeenten een online vragenlijst. Hiermee blijven we de ontwikkelingen volgen. We vragen onder andere naar de activiteiten op het gebied van rookvrij-beleid, mogelijke plannen hiervoor en welke rol gemeenten vervullen bij het rookvrij maken van locaties. Ook vragen we naar mogelijke drempels die er zijn voor gemeenten die (nog) geen activiteiten ondernemen. Met de inzichten uit het onderzoek kan de ondersteuning in iedere gemeente verder worden geoptimaliseerd.

In 2020 deden maar liefst 215 gemeenten mee aan het onderzoek, een respons van 61 procent, wat een mooi resultaat was. Dit jaar hopen we op een nog hogere respons en het liefst hebben we natuurlijk dat alle gemeenten meedoen. Ook als een gemeente (nog) geen acties heeft genomen op rookvrij-beleid, of als de gemeente vorig jaar al participeerde, vragen we om mee te doen! Dit geeft een zo actueel en volledig mogelijk beeld van heel Nederland.

Meedoen aan het onderzoek kan door het invullen van een link naar een online vragenlijst die iedere gemeente begin februari heeft ontvangen. Het kost u niets –  slechts enkele minuten – maar levert u straks wel mooie inzichten op om het rookvrij-beleid (verder) te ontwikkelen. Voor vragen over dit onderzoek kunt u terecht bij Roy van der Hoeve of Leon Heuzels. Heeft u geen uitnodiging ontvangen? Neem dan contact op met Gezondheidsfondsen voor Rookvrij via: monitoring@gvrv.nl

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Roy van der Hoeve

Onderzoeksadviseur

afbeelding

Leon Heuzels

Onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.