Helft Nederlanders wil volledige lockdown

Uit onderzoek van I&O Research i.o.v. de NOS blijkt dat de helft van de Nederlanders achter een volledige lockdown staat. Dit onderzoek vond plaats van vrijdag 11 december tot maandagochtend 14 december 2020, dus vóór het kabinet een totale lockdown afkondigde. Er deden in totaal 2.353 Nederlanders mee.
14 december 2020 | Peter Kanne & Milan Driessen

Helft Nederlanders wil volledige lockdown

De helft van alle Nederlanders (49%) wil een totale lockdown, een op drie (34%) wil dat niet. Nederlanders boven de 50 zijn in meerderheid voor een dergelijke lockdown (53 à 54% eens). Dit onderzoek liep tot aan maandagochtend 14 december, dus vóór het kabinet een totale lockdown afkondigde.

Begin oktober vond 42 procent dat het kabinet weer een ‘intelligente lockdown’ moest invoeren om het oplopend aantal besmettingen tegen te gaan. Toen was 34 procent het hier mee oneens.

De tekst loopt door onder de figuur

Figuur 1 – Het kabinet moet een volledige lockdown invoeren om het oplopend aantal besmettingen tegen te gaan – naar leeftijd (N = 1.153)

Steun voor coronamaatregelen neemt weer af

Nog 66 procent van de Nederlanders staat achter de coronamaatregelen (de manier waarop het kabinet in het algemeen omgaat met de coronamaatregelen). Dit is een van de laagste scores tot nu toe gemeten. Een maand geleden was dit nog 73 procent.

De tekst loopt door onder de figuur

Figuur 2 – Draagvlak voor maatregelen van het kabinet
Staat volledig/grotendeels of achter maatregelen met betrekking tot… (december, n = 2.353)

Gestelde vragen:
In welke mate staat u achter de aanpak van de coronacrisis door het kabinet in het algemeen?
In welke mate staat u achter de aanpak van de coronacrisis door het kabinet als het gaat om de gezondheid van Nederlandse burgers?
In welke mate staat u achter de aanpak van de coronacrisis door het kabinet als het gaat om de Nederlandse economie?

Met name jongeren voelen zich steeds eenzamer

Sinds vorige maand is de saamhorigheid iets toegenomen: toen was 23 procent het nog eens met de stelling door deze crisis voel ik mij eenzamer dan voor de crisis, nu is dat 26 procent.
Ruim een derde blijft zich eenzamer voelen dan voor de crisis (was 37%, nu 38%).

Vooral onder jongeren nam het eenzaamheidsgevoel toe. In april was al een groter deel het eens met de stelling “Door deze crisis voel ik mij eenzamer dan voor de crisis”, dat is nu nog sterker het geval. Maar liefst 71 procent van de jongeren onderschrijft deze stelling (tegen 38% gemiddeld).

De tekst loopt door onder de figuur

Figuur 3 – Stellingen m.b.t. coronabeleid (N = 1.153)
Eens met de stelling “Door deze crisis voel ik mij eenzamer dan voor de crisis”

Verantwoording

Dit onderzoek vond plaats van vrijdag 11 december tot maandagochtend 14 december 2020, dus vóór het kabinet een totale lockdown afkondigde.

Er werkten in totaal 2.353 Nederlanders mee aan dit onderzoek. Niet alle vragen zijn gesteld aan alle deelnemers. Bij vragen waarbij dit het geval is wordt de steekproefbasis ook vermeldt.

De resultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, opleiding, regio en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017. Het grootste deel van de deelnemers 2.282 is afkomstig uit het I&O Research Panel. Daarnaast vulden 71 Nederlanders de vragenlijst in via het panel van PanelClix.

Weging en marges
De onderzoeksresultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, regio, opleidingsniveau en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017. De weging is uitgevoerd conform de richtlijnen van de Gouden Standaard. Hiermee is de steekproef representatief voor de kiesgerechtigde Nederlandse inwoners (18+), voor wat betreft deze achtergrondkenmerken.

Het volledige rapport

Download hier het volledige rapport (pdf).

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Peter Kanne

Senior onderzoeksadviseur

afbeelding

Milan Driessen

Onderzoeker

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.