Helft Nederlanders maakt zich (enige) zorgen over digitale veiligheid
Zorgen over eigen digitale veiligheid nemen weer iets toe
De helft van de Nederlanders (48%) maakt zich weinig of geen zorgen over de eigen digitale veiligheid in de privésituatie. Iets minder mensen (45%) maken zich enige zorgen hierover en zeven procent maakt zich veel zorgen. Het aandeel met enige zorgen nam iets toe ten opzichte van 2023 (toen 41%). Het beeld is daarmee in 2024 vergelijkbaar met 2022.
In hoeverre maakt u zich zorgen over uw digitale veiligheid in uw privésituatie?
+ = significante stijging.
– = significante daling.
Nederlanders onder de 40 jaar maken zich minder zorgen over hun eigen digitale veiligheid dan oudere Nederlanders.
Meer dan over zichzelf heeft men zorgen om naasten
Meer nog dan over zichzelf maken Nederlanders zich zorgen over de digitale veiligheid van hun naasten. Dertien procent heeft hier (zeer) veel zorgen over en daarnaast zegt de helft (47%) zich hierover enige zorgen te maken. Zo zegt een Nederlander die zich zorgen over anderen maakt:
“Ik ben gewoon voorzichtig en geloof niks. Bij twijfel ga ik rechtstreeks naar de website en zoek dan zelf het nummer op. Ik maak me meer zorgen voor mijn moeder of de kinderen.”
In hoeverre maakt u zich zorgen over de digitale veiligheid van uw naasten? (n=1.336)
Twee-staps-inloggen zorgt voor veilig gevoel
Eerder zagen we dat 48 procent van de Nederlanders zich weinig zorgen maakt over de eigen digitale veiligheid. Deze groep noemt dat ze zoveel mogelijk gebruikmaken van twee-staps-inloggen (48%), alle apparaten updaten (45%) en altijd op valse websites en links controleren (42%). Deze maatregelen maken dat deze groep zich veilig voelt.
De 52 procent die zich enige of veel zorgen maakt, heeft vooral zorgen over dat gegevens in verkeerde handen kunnen vallen (69%) en dat ze hun geld kwijt kunnen raken door cybercrime (56%).
Nederlanders positiever over hun omgang met online risico’s
Zes op de tien Nederlanders geven zichzelf een 6 of een 7 voor de omgang met online risico’s. Een derde beoordeelt de eigen omgang als goed (8 of hoger). Negen procent geeft zichzelf een onvoldoende. Het gemiddelde oordeel is een 7,0.
In 2024 geven minder Nederlanders zichzelf een onvoldoende dan in 2023. De laatste drie jaar – na een dip in de waardering rondom corona in 2021 – is de waardering redelijk stabiel.
Welk cijfer geeft u uzelf als het gaat om het veilig omgaan met online risico’s?
*De helft van de steekproef kreeg de vraag in 2023 en 2022 net als vorige jaren te zien nadat men vragen had gekregen over de verschillende maatregelen die men kan nemen om veilig om te gaan met online risico’s. De andere helft kreeg deze vraag, voordat ze deze informatie hadden. De plek in de vragenlijst heeft geen significant effect op de beoordeling. In de figuur zijn voor de jaren 2023 en 2022 alleen de uitkomsten weergegeven voor de vraag op de “oude” plek.
+ = significante daling.
Nederlanders die zichzelf een laag cijfer geven, zijn zich goed bewust van het feit dat ze risico lopen. Zo zegt iemand:
“Volgens mijn kinderen trap ik er recht in, en de keren dat ik zonder te weten getest werd, was dat ook echt zo.”
Nederlanders die zichzelf goed beoordelen, nemen doorgaans meer maatregelen. Zo zegt iemand die zichzelf een hoog cijfer geeft:
“Ik ben volledig beschermd via hardware-firewall en software-antivirus, ook eenieder in mijn gezin hou ik in de gaten.”
ICT-verantwoordelijken geven zichzelf het hoogste cijfer voor omgang met risico’s
Van andere doelgroepen in het onderzoek, waarderen ICT-verantwoordelijken hun eigen omgang met online risico’s met gemiddeld een 7,4 het hoogst. Ambtenaren geven zichzelf een 7,1 en andere werkenden krijgen van henzelf een 7,0.
Een hoger cijfer leidt niet per se tot een lagere bezorgdheid. Vier op de tien ICT-verantwoordelijken (40%) maken zich (veel of enige) zorgen over de eigen online veiligheid op het werk. Onder werkenden in het algemeen is dat 23 procent.
Volledige rapporten
Lees voor alle resultaten de volledige rapportages:
Hoofdrapport (Nederlanders 16+)
Bedrijfsleven
Ambtenaren
Kijk voor meer informatie over de cybersecuritymaand ook op https://veiliginternetten.nl/alertonline/
Onderzoeksverantwoording
Op verzoek van het ministerie van Economische Zaken, directie Digitale Economie, wordt jaarlijks onderzoek gedaan naar de beleving van de digitale veiligheid in Nederland. Dit onderzoek vindt plaats in het kader van de cybersecuritymaand in oktober en de Alert Online campagneperiode.
De dataverzameling voor de editie van 2024 vond plaats in het I&O Research Panel tussen 25 juni en 9 juli 2024. In totaal vulden 1.336 Nederlanders van 16 jaar en ouder de vragenlijst in (respons 40%). De resultaten zijn gewogen naar leeftijd, geslacht, regio en opleidingsniveau. Daarmee zijn de resultaten representatief voor deze kenmerken.
Naast het onderzoek onder de Nederlandse bevolking voerden we ook deelonderzoeken uit onder het 738 werkenden in het bedrijfsleven (inclusief 417 ICT-verantwoordelijken) en 473 ambtenaren.
Melle Conradie
Senior onderzoeker
Sara Kellij
Onderzoeker