Helft jonge mannen getuige van ongewenst seksueel gedrag op straat

De helft van de mannen tussen 16 en 25 jaar was in het afgelopen jaar getuige van een vorm van ongewenst seksueel gedrag (53%) op straat, zoals het nastaren, nafluiten of naroepen van vrouwen. De meesten van hen grijpen in zo’n situatie niet in, omdat ze de situatie niet ernstig genoeg vinden, niet weten wat ze moeten doen of bang zijn zelf negatief aangesproken te worden. Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 1.000 jonge mannen dat Ipsos I&O uitvoerde in opdracht van Plan International.
05 april 2024 | Anne van Bebber & Roy van der Hoeve | #seksueel geweld #veiligheid

In aanloop naar de Nacht tegen Seksueel Geweld heeft Ipsos I&O in opdracht van Plan International onderzoek uitgevoerd naar ongewenst seksueel gedrag onder jonge mannen. Het onderzoek bracht de ervaringen en opvattingen van jonge mannen ten opzichte van ongewenst seksueel gedrag tegen vrouwen in de openbare ruimte in beeld.

Helft jonge mannen ziet ongewenst seksueel gedrag; maakt in de meeste gevallen veel indruk

De helft van de jonge mannen was het afgelopen jaar getuige van ongewenst seksueel gedrag. In de meeste gevallen waren ze getuige van het nastaren (36%) of nafluiten (23%) van een vrouw. Een kleiner deel was getuige van het naroepen met seksuele opmerkingen (16%) of beledigende opmerkingen (13%). Op ruim de helft van de mannen die dit zagen, maakte dit laatste veel indruk. Het nastaren, nasissen, nafluiten en achternalopen van een vrouw maakte meestal minder indruk.

Meerderheid grijpt niet in bij ongewenst seksueel gedrag

De meeste jonge mannen (77%) deden of zeiden niets de laatste keer dat ze getuige waren van één van deze vormen van ongewenst seksueel gedrag. Het grootste deel van hen (40%) zegt dat ze niets deden, omdat de situatie hen niet belangrijk of ernstig genoeg leek. Bijna een kwart wist niet wat ze moesten doen en 20 procent was bang om zelf negatief behandeld of aangesproken te worden.
Sommige jonge mannen (16%) grepen wel in. Ze spraken de verantwoordelijke voor het gedrag aan of probeerden het slachtoffer te helpen.

Begrip voor onveilige gevoelens, maar situaties worden niet altijd herkend

De meeste jonge mannen begrijpen dat vrouwen zich onveilig kunnen voelen in de openbare ruimte. Minder vaak herkennen jonge mannen een onveilige situatie (41%) of weten ze hoe ze vrouwen kunnen ondersteunen (35%). Weinig jonge mannen praten met anderen in hun omgeving over ongewenst seksueel gedrag.

Sociale norm: ongewenst seksueel gedrag wordt niet getolereerd

Acht op de tien jonge mannen zeggen dat geen van zijn vrienden het oké vindt om een vrouw lastig te vallen op straat en dat zijn vrienden op hem zouden neerkijken als hij dat wel zou doen. Het merendeel zegt vrienden aan te spreken op hun gedrag wanneer ze vrouwen op straat lastigvallen.

Verantwoording

Voor dit onderzoek is een vragenlijst uitgezet in het I&O Panel onder mannen van 16 tot en met 25 jaar oud. Ook zijn mannen in deze leeftijd via hun ouders, die lid zijn van het I&O Panel, uitgenodigd voor deelname en er is een extern panel ingezet. In totaal vulden 1.083 mannen de vragenlijst in. Op de uitkomsten van het onderzoek is een weging toegepast, waarbij is gewogen op leeftijd, opleidingsniveau en regio. De resultaten zijn – voor wat betreft deze achtergrondkenmerken – representatief voor mannen tussen 16 en 25 jaar.

Het gehele rapport vindt u hier.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Anne van Bebber

Onderzoeker

afbeelding

Roy van der Hoeve

Onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.