Flevoland koploper bij het Nieuwe Werken
Flevoland behoort tot de koplopers in Nederland als het gaat om Het Nieuwe Werken. Dat blijkt uit de publicatie Economie en Arbeidsmarkt Flevoland, die op 1 juni is gepresenteerd door de provincie Flevoland en de Kamer van Koophandel Gooi-, Eem- en Flevoland bij de Rabobank Flevoland in Lelystad. De banengroei in Flevoland ligt met ruim 1% boven het landelijk gemiddelde. Deze groei is samen met Overijssel het hoogste van alle provincies. Opvallend is daarbij dat nu al één op de vijf banen in Flevoland tot een van de nationale topsectoren behoort.
Gedeputeerde Economie Jan-Nico Appelman in reactie op de nieuwe cijfers: “Samen zullen we hard moeten werken om iedereen goede kansen op werk te kunnen bieden. Mijn inzet is dat Flevoland de groei handhaaft en haar koppositie als groeiprovincie niet inruilt voor de ‘normale’ vaart der provincies. Hierbij is het van belang om innovatie, kennis en duurzaamheid te stimuleren en met elkaar te verbinden”.
Het Nieuwe Werken
De economie en arbeidsmarkt evolueren in een snel tempo naar een kennis- en netwerkeconomie. Het Nieuwe Werken is in opkomst. Thuiswerken en telewerken zijn daarbij al breed ingevoerd, de verwachting is dat deze ontwikkeling zich in Flevoland als provincie met veel ZZP-ers voortzet. Dat geldt vooral voor kantoorberoepen en de dienstverlenende sectoren, die sterk vertegenwoordigd zijn in Flevoland. Flexibiliteit is daarbij het toverwoord. Met Smartphone, Tablet-PC en laptop verrichten mensen hun werk, onafhankelijk van een vaste werkplek.
Geen tijdelijke hype
Volgens de inleider professor Jacques van Dinteren (Rijksuniversiteit Groningen en Royal Haskoning) is Het Nieuwe Werken geen tijdelijke hype meer. Hij verwacht dat functies meer en meer mengen. De woonomgeving wordt deels werkomgeving en in de werkomgeving moet ruimte zijn om te consumeren en te ontspannen. Flevoland heeft die kwaliteiten en mogelijkheden. Hij stelt dat er behoefte is aan meer flexibele ruimtelijke planning. Lokale overheden moeten nadenken waar ze functiemenging willen toestaan en waar niet.
Gaston Crolla, manager regiostimulering Kamer van Koophandel Gooi-, Eem- en Flevoland: “Planning van werklocaties moet meer worden afgestemd op de vraag vanuit het bedrijfsleven, het uitrollen van de ruimtemonitor in Flevoland kan daaraan een bijdrage leveren”.
Dynamiek en topsectoren
Uit de publicatie blijkt verder dat de Flevolandse economie zeer dynamisch is. Het inwonertal is bovengemiddelde gegroeid tot bijna 400.000. Alle gemeenten zagen de werkgelegenheid stijgen, met Almere als topper. De sectoren informatie & communicatie en onderwijs zijn sterk gegroeid. De komende jaren zal het economisch beleid in Nederland zich meer gaan richten op de topsectoren. Het gaat hier om sectoren met een sterke internationale positie en waarbinnen kennis en innovatie de boventoon voeren.