Financiële problemen beïnvloeden werk en activiteiten

Werkgevers zijn nauwelijks op de hoogte van de financiële problemen van werknemers. Eén op de vijf werknemers die moeilijk rondkomen geeft aan dat hun leidinggevende hiervan op de hoogte is. De meeste mensen (70%) hebben niet de behoefte om over hun financiële situatie te praten. Een kwart voelt zich niet veilig genoeg om de situatie met de werkgever te bespreken. Dit blijkt onderzoek van Ipsos I&O over financiële gezondheid en de rol van de werkgever in opdracht van ABN AMRO.
22 maart 2024 | Door van der Vegt & Thijs Lenderink | #economie #sociaal
Financiële problemen beïnvloeden werk en activiteiten

Werkgever meestal niet op de hoogte

Van de mensen in loondienst geeft vier procent aan dat ze afgelopen jaar niet alle rekeningen konden betalen en (zeer) moeilijk rondkwamen. Bijna een kwart (22%) kon niet moeilijk maar ook niet makkelijk rondkomen, driekwart (74%) komt (zeer) makkelijk rond. De werkgever is vaak niet op de hoogte van de financiële situatie, maar financiële problemen kunnen wel leiden tot stress en ziekteverzuim. Van de werknemers die moeilijk rondkomen geeft een kwart (25%) aan dat ze zich slecht kunnen concentreren als gevolg van hun financiële situatie. Eén op tien (11%) werknemers met financiële problemen zegt langdurig ziek te zijn geweest vanwege z’n financiële situatie.

Gestegen kosten zorgen voor aanpassingen

Gestegen kosten in het afgelopen jaar hebben vooral invloed op mensen die moeilijk of net rondkomen. Negen van de tien mensen (89%) die moeilijk rondkomen en driekwart (72%) van de mensen die net rondkomen hebben last van de gestegen kosten. Een kwart (26%) van de mensen die makkelijk rondkomt had last van de gestegen kosten.

Mensen die moeilijk rondkomen passen vaak hun gedrag aan. Door de gestegen kosten onderneemt 66 procent van degenen die moeilijk rondkomen minder vaak leuke activiteiten zoals naar de bioscoop, het theater of het museum. Onder mensen die makkelijk rondkomen onderneemt 12 procent minder vaak leuke activiteiten, waarschijnlijk om ook geld te besparen. Daarnaast gingen vooral werkenden die moeilijk rondkwamen meer werken, minder auto rijden, minder lampen aanzetten, de verwarming lager zetten en korter onder de douche.

Figuur 1 ‘Bent u vanwege de gestegen prijzen en/of de stijgende energieprijzen iets anders gaan doen in de afgelopen 12 maanden?’ (Meerdere antwoorden mogelijk)

Publicatie

ABN AMRO heeft de uitkomsten van het onderzoek hier gepubliceerd.

Onderzoeksverantwoording

Dit onderzoek heeft Ipsos I&O in opdracht van ABN AMRO uitgevoerd. Ruim 19.000 I&O Research panelleden in loondienst zijn gevraagd om mee te doen, waarvan ruim 10.000 panelleden de screeningsvragen hebben ingevuld. Vanuit de screeningsvragen is een selectie gemaakt om drie groepen te vergelijken: een groep die (zeer) moeilijk rondkomt, een groep die niet moeilijk, maar ook niet makkelijk rondkomt en een groep die (zeer) makkelijk rondkomt. In totaal hebben 2.127 respondenten de gehele vragenlijst ingevuld. De netto steekproef van 2.127 is gewogen op leeftijd, geslacht en opleiding. Het veldwerk liep van 5 februari tot en met 21 februari 2024.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Door van der Vegt

Dataspecialist

afbeelding

Thijs Lenderink

Senior onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.