Exitpoll EP24 – Ipsos I&O leverde keurige Exitpoll

Op 6 juni 2024 waren de Europese Parlementsverkiezingen in Nederland. Ipsos I&O voerde – zoals Ipsos I&O dat al jaren doet – in opdracht van de NOS een landelijke exitpoll uit in 35 verschillende Nederlandse gemeenten. De resultaten van deze exitpoll zijn door de NOS gepresenteerd op verkiezingsavond.
11 juni 2024 | Sander Nieuwkerk & Sjoerd van Heck
Exitpoll EP24 – Ipsos I&O leverde keurige ExitpollOnze exitpoll bleek wederom een goed beeld te geven van de verkiezingsuitslag (prognose ANP). Zo bleek GroenLinks-PvdA de grote winnaar van de verkiezingen te zijn met 8 zetels. Ook voor bijna alle andere partijen was het aantal behaalde zetels goed ingeschat. Alleen bij de PVV en Volt was er een afwijking van één zetel. Dat valt binnen de eerder doorgegeven marge van 1,5 procent. Ook de indicatie van de opkomst bleek erg accuraat. Met 46,8 procent was deze dichtbij de daadwerkelijke opkomst: 46,2 procent.

In onderstaande tabel de vergelijking van de exitpoll van 6 juni 2024 om 21:30 uur met de verkiezingsuitslag.

Afwijkingen

De maximale afwijking van onze exitpoll in termen van percentages betreft 0,7 procentpunt bij de PVV. Bij alle andere partijen is de procentuele afwijking 0.3 procentpunt of (meestal) lager. Dat is een zeer accuraat resultaat.
Als we kijken naar zetelaantallen dan zien we dat bij twee partijen de exitpoll afwijkt van de verkiezingsuitslag. De PVV haalde één zetel minder dan we in de exitpoll zagen, Volt juist één meer. Dit zijn normale afwijkingen die horen bij steekproefonderzoek met betrouwbaarheidsmarges. We hebben daarom van tevoren uitgebreid gecommuniceerd dat afwijkingen van 1 of 2 zetels kunnen voorkomen (zie bijvoorbeeld hier of hier). Het gefragmenteerde politieke landschap leidt ertoe dat minimale procentuele afwijkingen snel kunnen leiden tot een afwijking van 1 zetel, onder andere door het effect van restzetels bij het vertalen van percentages naar zetels.

We vertellen u graag nog veel meer over Ipsos I&O.


Neem contact op

afbeelding

Sander Nieuwkerk

Senior onderzoeker

afbeelding

Sjoerd van Heck

Onderzoeksadviseur

Willen weten...
Herkent u zich daarin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.